Varsayımların altüst olduğu kaotik bir ortam içerisinde bulduk kendimizi.

Brexit'ten bahsediyorum.

Brexit sonrası Avrupa Birliği dağılır mı, İngiltere'de çözülme olur mu, İspanya ve Belçika nasıl tepki verir , Fransa'ya ne olur, süreçte kazan Amerika mı…

Bundan 3, 4 ay önce kimsenin dikkatini çekmeyen, tabir caiz ise hepimize ters köşe yaptıran Brexit yeni dünya düzeninin bir parçası mı?

Bu söylemleri ve analizleri çokça göreceğiz, okuyacağız.

Yapabildiğimiz sadece bu, oyunu kurabilecek kapasitemiz olmadığı için.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını almasından sonra bu durumun Amerika ekonomisine etkisi konusunda açıklama yapan High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan 'ABD borsalarının toplam piyasa değerinin 23 trilyon dolar civarında olduğu bilgisini verirken, "Yüzde 1'lik kayıp 230 milyar dolara takabül ediyor. Cuma günü New York borsasında kayıplar yüzde 3,5 - 4,0 civarındaydı. Bu sadece bir günde yaklaşık 800-900 milyar doların kaybedildiği anlamına geliyor." değerlendirmesini yapmış.

Ekonomide para tıpkı enerjide olduğu gibi kaybolmaz. Hal değiştirir, yer değiştirir ancak kaybolmaz.

İşte ABD Borsasında bir günde yaşanan 800-900 milyar dolarlık kayıp da bu şekilde açıklanabilir. Kaybolan paranın izini sürdüğümüzde , bağlantılarını analiz ettiğimizde bize yeni dünya düzeninin para trafiği hakkında bilgi verecektir.

Zira para kaybolmaz.

Tıpkı çözülme sürecinde olduğu iddia edilen Avrupa Birliği'nin Brexit sonrası kaybettiği gücün izini sürdüğümüzde, oyun kurucunun gücü aktardığı ve kurguladığı yeni yapı hakkında bilgi sahibi olabileceğiz.

Samimi olmak ve kabul etmek gerekir. Hiçbirimiz Brexit riskini tam anlamıyla okuyamadık, anlayamadık. Anlasaydık birileri gibi varlıklarımızı altına transfer eder Brexit olayının keyfini çıkarırdık.

Şu an herkes oturmuş Brexit'tin tetiklediği süreçleri ve yaratabileceği sonuçları konuşuyor.

Ekonomik, siyasal ve sosyal gelişmeleri içerisinde barından sürecin yaratabileceği sinerjinin iyi öngörülmesi ve iyi analiz edilmesi gerekiyor.

Küreselleşmeyle açık bir laboratuvar ortamına dönüştürülen dünyamızda başlatılan bu sürecin tehlikesini ve yaratabileceği sonuçları …

Sağlıcakla