Hükümet, kamu personel rejiminde köklü bir değişikliğe giderek, 'devlet memurluğu' sistemini baştan aşağı değiştirmeyi tasarlıyor.
AKP, muhalefetle anlaşırsa, Anayasa'yı değiştirip, 'devlet memuru' yerine 'kamu çalışanı' kavramını getirecek; memurlar, işçiler, sözleşmeliler, kadro karşılığı sözleşmeliler 'kamu çalışanı' adı altında tek bir statüde toplanacak.
657 sayılı yasa tarih olacak .
İşe alırken yazılı sınavların yanında sözlü sınav yapılacak. 'Mülakatlı sözleşmeli öğretmenlik' alımıyla uygulama başlamış oldu.
Yeni düzenleme ile devlette çalışmaya başlayan memurların iş güvencesi ortadan kalkacak. Memurlar gerektiğinde işten kolaylıkla çıkarılabilecek. Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak. Görevden alınanların mahkeme kararıyla dönmesi zorlaştırılacak.
Memur maaşları verimlilik esasına göre belirlenecek.
Eş durumu gibi nedenlerle memurların büyük kentlerde birikmesi önlenecek.
Hemşire, imam gibi çeşitli hizmet sınıflarında çalışanlar, meslek çalışanı olacak. Halen memur olanlar, büro çalışanı olarak adlandırılacak. Özel sektörde olduğu gibi rekabetin ve performansın öne çıktığı bir sistem kurulacak. Maaşlar performansa göre belirlenecek.
Ayrıca 'Gri Memurluk' uygulamasıyla halen çalışmakta olan memurlar izlenecek ,süreç içinde sakıncalı olduğuna inanılanların işine son verilecek. AKP Sözcüsü Yasin Aktay , 'Birtakım çalışmalar elbette yapılıyor. Bu işe bulaşmamış hiç kimsenin mağdur edilmemesi için hassasiyet gösteriyoruz' dedi, ama en çok kaygı uyandıran durum ,kamu çalışanlarının iş güvencesi ortadan kalktığında işe alınırken veya çıkarılırken keyfi uygulamaların olabileceği yönünde.
Evet bundan sonra o klasik sözü de artık kullanamayacağız:
Memura kız yok!
Çünkü artık memur yok!..