Biz içerideki vatan hainleri, sınırlarımız boyuna yerleşmek isteyen düşmanlarla uğraşadururken dünya dönmeye devam ediyor, devam edecek de. Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bir Çanakkale Savaşı, bir Kurtuluş Savaşı süreci benzetmesi yapsam hiç de abartıya kaçmamış olurum diye düşünüyorum. Çünkü hem içeride hem de dışarıda mücadele veriyor Devletimiz, günümüzün pek popüler asimetrik savaş unsurlarına karşı.

Dostun, düşmanın karıştığı günlerdeyiz değerli okurlar.

Bu sıkıntıyı da elele vererek atlatacağımıza olan inancımı sizlerle paylaşarak dönmeye devam eden dünyadaki gelişmelere geçmek istiyorum.

Almanya'nın gündeme getirdiği devamında Amerika'nın da benimseyerek içselleştirdiği Sanayi 4.0 konusunda gelişmiş ülkeler hamlelerini bir bir hayata geçiriyor.

Akıllı robotlar, büyükveri, nesnelerin interneti, bulut ve 3-D baskı ile tetiklenen süreçlerde amaç verimliliği artırabilmek, kaliteyi yükselterek küresel rekabette bir adım öne geçebilmek.

İnsansız fabrikalar, sürücüsüz ulaşım araçları, robot doktorlar vb. bundan fazla değil on, on beş yıl önce gündeme geldiğinde pek çoğumuz tarafından fantastik düşünceler olarak değerlendirilmiyor muydu?...

Günümüzde dünyada insansız fabrikaların sayısı artmaya devam ediyor. Otomasyon ve robotikteki akıl almaz gelişme ve beraberinde düşen yatırım maliyetlerine doğru orantılı olarak artmaya devam edecek gibi görünüyor. Dört veya beş yıl önce katıldığım bir teknik incelemede dünyanın dört bir yanına ihracat yapan bir Alman firmasının depo yönetim sistemini geliştirdiği otomasyon ve sistemi destekleyen robotik unsurlarla sadece iki personel ile yönettiğine şahit olmuştum. Bu operasyon, sadece insan kaynaklarından tasarrufu getirmiyor. Kaliteyi artırıyor, verimliliği yükseltiyor ve sizin küresel rekabette öne geçmenizi sağlıyor. Lojistikle uğraşan okurlarımız neyi ifade ettiğimi çok iyi anlayacaktır.

Sürücüsüz ulaşım araçları konusunda ülkemizden örnek vermek istiyorum. Metro İstanbul A.Ş. yeni yaptığı metro aracı yatırımında sürücüsüz metro araçları alımı yapıyor. Yani metro araçlarında vatman olmayacak. Amaç, insan kaynaklı hataların önüne geçebilmek, kalite ve verimliliği artırarak rekabet gücünü yükseltebilmek.

Robot doktorlar konusunda 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde 21 ameliyathanede robot doktorlar bulunuyor. ABD'de NASA'nın eski partner şirketlerinden olan IntuitiveSurgical'in ürettiği 'Da Vinci' robotları Devlet Hastanelerimizde bile yerini almış durumda. Samsunumuzda sıra dışı bir girişimci olan meslektaşım Hakan Kahvecioğlu ise ortopedi ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarladığı 'Roborto'nun üretiminde son faza gelmiş durumda.
İşte altını çizmek istediğim konu 'Sanayi 4.0' devrimini yakalamamız gerçeği değerli okurlar.

Üretimde milyar dolarlık tasarruf, verimlilik artışı, küresel rekabet gücümüzü yükseltebilmek için Sanayi 4.0'ı bir an önce gündemimize almamız gerekiyor.Sanayi 4.0'a yoğunlaşarak, bu sürece yönelik strateji ve uygulamalarımızı hayata geçirmemiz gerekiyor.

Enerjimizi, kaynaklarımızı bu hedefte birleştirebilirsek 'Orta Gelir Tuzağı'ndan da 'Orta Doğu Tuzağı'ndanda çok rahat çıkabileceğimize inanıyorum.