Üretim yapan bir işletme düşünelim. Tasarım, üretim, pazarlama, finansman ve lojistik yönetim birimlerinden oluşsun. Birimlerin birbirleriyle olan senkronizasyonu ve ortak stratejiye ulaşabilmekteki performansları, işletmenin hedefe ulaşabilmekteki en önemli unsurları oluşturacaktır.

Yine gıda dağıtımı yapan bir işletme düşünelim. Satınalma, lojistik, finans birimlerinden oluşsun. İşletmenin hedeflerine ulaşabilmesindeki en önemli unsurlar olarak senkronizasyon ve ortak performans kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Bu iki örneği defalarca çoğaltabiliriz. Özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarından örnekler verebiliriz. Hatta ülkelerin başarılarının altında yatan gerçekleri analiz ederek örneklem oluşturabiliriz.

Bu sonsuz sayıdaki örnekler, bize tekil başarıların kümülatifte bütünsel başarı için çoğu zaman bir katkı sağlamayacağını ispatlar.

Bütünleşik performanstan bahsetmek istiyorum size.

Birimlerin bir yandan diğer birimlerle iletişimde olarak senkronizasyonu oluşturmuş olması ve ortak strateji doğrultusunda performans oluşturabilmesini içeriyor bütünleşik performans.

'Bütünleşik Performans' yaklaşımı bir işletmenin verimlilik artırımı projesi, karlılık artırımı projesi, işlem hacmi artırımı projesi, üretim kapasitesi artırımı projesinde başarıya giden doğru yol olduğu gibi bir işletmenin el değiştirmesi , işletmenin tasfiyesi gibi süreçlerde de vazgeçilmez bir unsurdur.

Kanımca , bütünleşik performans yaklaşımı tüm bileşenlerin ortak hedef doğrultusunda önceden belirlenmiş asgari performansı senkronizasyon halinde ortaya koymasıdır.

Bir orkestra düşünelim. Maestronun üstün performansına rağmen orkestrayı oluşturan vurmalı çalgılar ile yaylı çalgılar arasındaki senkronizasyon bozukluğu ve performans yetersizliği tüm orkestranın başarısızlığına yol açacaktır.

Birlikte iş yapabilme kültürü gelişmiş ülkelere nazaran düşük seviyelerde olan ülkemizin bütünleşik performansı konusunda bir araştırma yapılmış mıdır işin açıkçası bilmiyorum. Ancak takım sporlarındaki küresel başarımızın ideal seviyelerde olamamasının altında yatan gerçeklerden bir tanesinin bütünleşik performans olduğuna inanıyorum.