Geleneksel bayram adetlerinin şekli artık değişti. Bu şekil değişikliği aslında yadırganacak ya da yargılanacak bir durum değil. Kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine sunulan tatil günlerini değerlendirmekte bir bayramdır. Klasik bayramlar, artık yerini alternatifli ve ekonomik tur seçeneklerine bıraktı. Bununla birlikte bayramlar farklı bir anlam ifade etmeye başladı. Özellikle hafta sonları ile birleştirilerek süresi uzatılabilen bayram tatilleri birçok çalışan için belki de yılın en kıymetli zamanları oluyor. Sevdiklerinden uzakta yaşayanlar kendilerine ziyaret için bir fırsat buluyor. Çok çalışmaktan yorulmuş kişiler, kendilerini eve kapatıp inzivaya çekilmeyi tercih edebiliyor. Yani bayramlar artık bir deşarj olma fırsatı olarak görülüyor. Birilerini, aile büyüklerini kırmadan bu fırsatlardan yararlanabiliyorsanız eğer gerçek bayramı yaşıyorsunuz demektir.
''Ah nerede o eski bayramlar'' diye hayıflanmayacağım. Olaylara biraz daha ciddi ve gerçekçi bakmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü yaş sıralaması ne kadar ileri gitse de geri gitse de bu cümleyi kurmadan geçirilen bayram gerçek bayram olmuyor. ''Nerede o eski bayramlar?'' cümlesini kurmayan yaş grubu yok. Herkesin çocukluğundaki bayramları özlediğinde iç çekerek tekrarladığı hayıflanma cümlesidir bu. Aslında özlenen şey çocukluktur. Çocukluğa daha fazla değer katan bayramlardır. Eski bayramlar eski çocukluktur. Bu çocuklukta yaşanan gıcır gıcır ayakkabıların, yeni alınan kıyafetlerin heyecanıdır. Öpülen elin karşılığında alınan paradır. Tüm büyüklerin tek ilgi odağı olmanın verdiği mutluluktur. Bu sebeplerle çocukken daha bir anlamlıdır bayramlar. Altmış yaşında, otuz yaşında, belki yirmi yaşında bir insandan bile duyulabilecek sözdür; ''Nerede o eski bayramlar…''
İşin gerçeği '' Nostalji'' yaşama isteğidir. Her bayramın gelişi nostaljileri artırır. Bilimsel olarak nostaljiyi çok basit şekilde açıklayacak olursak; duyularımız yardımıyla bir dış etken ile iletişime geçerek ya da bir dış etkenin hatırlatıcı olması sonucu meydana gelen uyarıların duygularımızdan sorumlu beynimizin amigdala bölgesinin uyarılarak eski anıların geri gelme durumudur. Nostalji yaşamak hayata anlam katar. Bunu sadece bayramlarda yaşamamalı insan, kendini sadece yılın belirli zamanlarıyla kısıtlamamalı.
Bol nostaljili, çokça huzurlu, dinlendirici bir bayram geçirmeniz dileklerimle… İyi bayramlar…