Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait Asri ve Kıranköy mezarlıkları yerleşkesinde toplam üç adet şehitliğimiz var.Asri Mezarlık içerisindeki şehitlik, en çok şehidimizi içinde bulunduran karma bir şehitliktir.Asri Mezarlık Şehitliği'nde asker ,polis ayrımına gidilmemiştir.Kıranköy Mezarlığı içerİsindeki iki şehitlikten birisi ; “Polis Şehitliği “diğeri ise “Garnizon Şehitliği” bu iki şehitlikte asker ve polis, ayrı ayrı defnedilmiştir. Asri Mezarlık içerisindeki şehitliğe göre Kıranköy'deki şehitlikler daha bakımlıdır.Oysa ki Asri Mezarlık yerleşkesinde bu iki şehitliğin üç katından daha fazla şehit mezarı bulunmaktadır.Kaldı ki şehit mezarlarının bakımı ve çiçeklendirmesi çok zor ve masraflı değildir.

Gönül istiyor ki şehitliklerimiz sadece özel günlerde değil, her zaman aynı hassasiyetle takip edilsin ,çiçeklendirilsin ve bakımları yapılsın.Şehitliklerin bakımının,temizliğinin yapılması için özel günleri beklemeye gerek yok.Ya da bir şehit yakınının sürekli talebi ile değil ,Büyükşehir Belediyesi bu işi görev kabul etmelidir.Bu iş yapılacaksa, şehit yakınlarının talebi beklenilmemelidir. Çünkü şehitlikler yüce Türk milletinindir.Orada yatan asker ,polis şehitlerimiz hepimiz için büyük bir bedel ödeyerek şehitliklere defnedilmişlerdir.O bedelin ne olduğunu bilmiyor olamayız.

Sonbaharla birlikte bugünlerde Samsun’da şehir içinde Atatürk Bulvarı'nda orta refüj ve döner kavşaklarda Samsun Büyükşehir Belediyemizin peyzaj ve çiçeklendirme çalışmalarına tanık oluyoruz... Gerçekten hummalı bir çalışma yapılıyor. Doğrusu bu çalışmayı şehrimizin güzelleşmesi adına takdirle karşılıyoruz.Aynı çalışmanın Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından şehitliklerimizde de yapılmasını istiyoruz.Hem de öncelikle Asri Mezarlık içerisindeki şehitlikten başlayarak, şehit mezarlarının tamamının üzerinde çiçek olsun olmasın mevsim çiçekleriyle çiçeklendirilmelerini bekliyor ve istiyoruz.Bunu her mevsimde çiçek dikim zamanı şehit yakınlarının hatırlatmasını beklemeden her mevsim geçişlerinde bir program dahilinde Büyükşehir Belediyesi'nden bekliyoruz.Hiçbir özveriden kaçınmadan Büyükşehir Belediyesi şehit mezarlarını özel günleri beklemeksizin mevsim çiçekleriyle çiçeklendirmelidir.Öyle ki şehit mezarlarının sadece üzerleri değil şehitliğin çevresi de özel bir peyzaj çalışması dahilinde çiçeklendirilmeli.Çiçeklendirme çalışması yaparken; mevcut çiçeklerin de budanması ve korunması dahilinde bütün şehit mezarlarına mevsim çiçekleri dikilmelidir.Ancak bu çiçeklendirme sonrası sulama gibi periyodik bakımları da yapılmalı,özellikle yaz mevsiminde buna daha çok dikkat edilmelidir.Şehit mezarları her mevsim, mevsim çiçekleriyle çiçeklendirilmeli ,şehit mezarları üzerine çalı bitkisi dikilmemelidir.

Madem ki şehitlerimiz her şeyi hak ediyor, diyoruz Bunu sadece sözde bırakmayalım,ihmal de etmeyelim.Şimdi sonbahar mevsim çiçeklerinin tam da dikim zamanı şehit mezarlarının üzerlerine mevsim çiçekleri dikmek şehitlerimize vefadır. Bu vefayı, Samsun Büyükşehir Belediyemizden bekliyoruz.Ama bu vefayı sadece bu mevsime has beklemiyoruz,sürekli olsun istiyoruz.