9.Samsun Tanıtım Günleri, sessiz sedasız yapılıp bitti.

Sessiz sedasız diyoruz çünkü pek fazla insanının bihaber olduğu organizasyondu.

Diğer pek çok konularda olduğu gibi, Samsun'a özgü çekememezlik, kraldan çok kralcı kesilme ve benmerkezcilik hastalığı yine revaçtaydı.

Bu kez de dilinin altındaki baklayı çıkaramadı.

Kıvrak cümlelerle geçiştirildi.

Öncesine gidelim.

18-23 Ekim tarihleri arasında yapıldı 9.Tanıtım Günleri.

Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF) yönetmen koltuğundaydı bu kez.

Daha önce Feshane ev sahibiydi bu kez Anadolu yakasında yapıldı.

Her ne kadar o bölgede yaşayan Samsunlular için iyi oldu diye düşünenler, tanıtım günlerindeki hedef kitlenin Samsunlular değil, Samsun'un tanıtıma muhtaç özelliklerini ulusal ve uluslararası bağlamda farklı kitleler olmaması gerektiği gerçeği unutulmuş olmalı.

Böylesi tanıtım değil, körler sağırlar toplantısı.

Ki konumuz bu değil.

Büyükşehir ve 17 ilçesi olan Samsun'un tanıtım günleri açılışında, İstanbul Belediyesi Mehteran takımının gösteri yapması, farklı bir ironiydi,

Konumuz bu da değil.

Daha önce tanıtım günlerinin ev sahipleri olan Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (SAMKON) ve Anadolu Samsun Dernekler Federasyonu'nun (SAMDEF) ağır topları aynı tarihlerde (22 Ekim) kapaklı Samsunlular Derneği'nin düzenlediği Cumhuriyet Haftası Şehitler ve Gaziler anma etkinliğindeydi.

Kaldı ki SAMDEF,SADEF'in düzenlediği tanıtım günlerine katılmayacağını 14 Ekim'de sosyal medya üzerinden deklare etti.

Samsun Tanıtım Günlerine katılmayacağını bildiren 5 federasyon daha var.

Konumuz tam da bu.

Amacı Samsun'u tanıtmak olan bir organizasyona, misyonunda aynı gerçekler olan/olması gereken konfederasyon, federasyon ve dernekler neden katılmaz?

Adı geçen oluşumların bu konudaki açıklaması dikkat çekici

Samsun Dernekler Federasyonu Başkanı Yıldıray Baş'ın, kendilerine bilgi vermediği ve hatta davet edilmedikleri yönünde iddiaları var.

Vahim.

Diğer illerin tanıtım günlerinde, yöre her kanadıyla tüm kesimlere hitap eder şeklinde hayata geçerken, Samsun neden 'biz yaptık' oldu basitliğine indirgenir?

Şu an Türkiye genelinde 418 Samsun başlıklı dernek tabelası var.

Her biri çıkıp biz Samsun'u tanıtacağız dediğinde ortaya çıkacak tablonun ne kadar hoş olacağı tartışmalı.

Samsun Valiliği, Büyükşehir, belediyeler ve hatta bölge milletvekilleri davete icabet etmek dışında direkt müdahil olunmasa bile tavsiye edici, yol gösterici öncü olmalı.

Aksi takdirde bu tür organizasyonlar amaçları dışına çıkıp; kişilerinin siyasi, ekonomik beklentilerine alet olduğu ayrışması gündemini koruyacak.

Süreçte bir üyenin ifade ettiği gibi 'Sineklerin olduğu yer değil, arıların konduğu yer' aranırken yine ve yeniden kaybeden Samsun olacak.