Dünyanın en fakir Cumhurbaşkanı olarak bilinen Uruguay Cumhurbaşkanı Jose Mujıca der ki;'Bana fakir denmesi yanlış, ben tutumlu bir insanım. Asıl fakirler sürekli yaşamdan talepleri olan ve elde ettikleriyle yetinmeyen insanlardır. Ben elimde hafif bir bavulla dolaşıyorum. Bu bana istediğim yaşamı sürdürmek için yeterli zamanı veriyor.

Asıl özgürlük yaşamak için kazandığın zamandır.'

Günümüz dünyasında bir insanın kendi için yapabileceği en büyük iyiliklerden biri kendine zaman ayırmaktır. Zamanı iyi değerlendirmenin en iyi sonucu insanın kendisi ile tanışmasıdır. Her gün kullandığımız çok yoğun olduğumuzu ifade eden en kısa tanımlama; ''Zamanım yok'' Gün içinde yaptığımız işlere o kadar çok yoğunlaşıyoruz ki hayatı kaçırdığımızı anlamak için dahi zamanımız olmuyor. Yaşlar ilerledikçe kendimizi terk ederek dışarıya yoğunlaşıyoruz. Bu şekilde kendimizi kaybetmemizin en büyük sebebi ise daha konforlu bir hayat yaşamak adına para kazanmak. Para kazanmak adına stresli yaşam tarzına boyun eğiyoruz. Kazanılan para zamanımızı harcayan sağlık sorunları ile elimizden ucup gidiyor. Bu durum bir kısır döngü halinde ilerliyor. Mutlu ve huzurlu olmak adına daha çok kazanmaya çalışıyoruz. Kazanılan miktarı harcayacak zaman bulamadığımızda hayatı sorgulama aşamasına geçiyoruz.

Zaman aslında tüm insanlara eşit dağılıyor. Bu dağılımı nasıl kullanacağımız ise tamamen bizim elimizde. Bu noktada yapılan ne büyük hata zamanı sadece işlerimizi halletmek için kullanmak. Oysa zaman, hayatta bize sunulan en büyük şans. Biz bu şansı zamanı kullanarak değil tüketerek bitiriyoruz. Üretmekten ziyade tüketime endekslenmiş bir toplum olarak zamanın bizim için bir şans olduğunu algıladığımızda ise çok geç oluyor.

Zamanı kullanmayı öğrenmek kendimizi gözlemlemek ile başlar. Nereden nasıl zaman kazanacağımızın farkına vardığımızda hayat daha kolay olacaktır. Asıl hedef zamanı kontrol etmeyi öğrenmektir. Zamanın bizi kullanmasına izin vermemeliyiz. Plan yapmak zamanın en iyi dostudur. Plan yapmak önceliklerinizi ortaya çıkaracaktır. Tüm bu ince ayrıntılara dikkat etmek, size özgürlüğünüzü kazandıracaktır. Zamanla düşman olmak ve zamana hırslanmak yerine zamanla barışmalıyız. Hayatımızda ihtiyacımız olan tek şey zamandır. En büyük zenginlik kendiniz için bir zamanınız olmasıdır.