Haber Gazetemizin 30 Ekim tarihli sayısında Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan Hocanın, Amasya Üniversitesi'nde düzenlenen akademik yıl açılışında yaptığı konuşması; 'Modernizm ve gençlik' konulu ders verirken 'hep başarı odaklı bir kültür' olarak yorumladığı Batı kültürünün bunun kötü sonuçlarını yaşamaya başladığını belirterek, 'Boşanma hızı arttı. İntihar hızı arttı. Şiddet arttı. Okulda şiddet arttı. Şu anda eğer böyle giderse, bir çözüm bulunamazsa 50 sene sonra Batı kendiliğinden çökecek. Roma gibi' haber olmuştu.

Tarhan Hocanın yapılan haberdeki savı ve bu eksende savlar geliştirenler, her ne kadar içinde gerçekler barındırsa da 'saldırı' ötesinde çok da anlamlı durmuyor artık.

Neden?

İlk olarak bu tür saldırılar bir şey kazandırmadığı gibi birer ibret örneği olarak da değerlendirilmiyor. Zira Hocamızın bahsettiği toplumsal çözülmeye dair tarif ve detaylar aslında 'Doğu'nun tanımıdır. Tehlikeyi bizzat yaşayan doğulu toplumların yani.

Şüphesiz Tarhan Hoca, Türkiye'deki boşanma yüzdesinden haberdardır. Aile içi şiddetten de. Afganistan ve Pakistan, İran ve Arap yarım adasından hatta Afrika'dakinden de.

Eğer Doğu toplumlarının, katledilme vb. töre gibi baskılarla mecburen yürütüyor görünen evlilikleri sağlıklı bir evlilik olarak değerlendiriyorsa, buna da 'hayır' demek boynumuzun borcudur.

Eğer Tarhan Hoca, intihar ve şiddeti de Batıda yoğun olarak görüyorsa; intihar ve şiddetin artık sınır tanımadığı Doğu toplumunda 'boşanma, intihar ve şiddet olaylarının hızla arttığı Batı kültürünün çözüm bulunamazsa 50 yıl sonra kendiliğinden çökeceği' tezi baz alınarak, çoktan bittiğinin ilanını yapmış oluyor.

Demem o ki

Doğu ile Batıyı artık karşılaştırmak

Bilek güreşine tutturmak

Çok eskilerde kalmış

Faydasız ve çoğu zaman

Zarar veren bir tutumdur.

Psikolojik bir harbin eski bir enstrümanıdır.

Sağlıklı iletişim kaynaklarıyla

Doğunun Batıdan

Batının Doğudan

Elde edeceği

Çok önemli tecrübe

Çok önemli birikim varken

Yersiz mukayeselerle

kafa karıştırmak

'Münevver' sıfatına şık düşmüyor.

Batının Doğudan alacağı en önemli ders, en hayati önerme Doğunun vicdanı, aslen merhamet iklimin çatısı olan İslam ve emrettiği aile bağlarıdır.

Doğunun Batıdan alacağı en önemli ders ise; hukuk devleti olmayı başarmak, insanı değerli kılmak, hayvanın bile yaşam standardını hukukla yükseltmektir.

İnsanın insandan vazgeçtiği bir zamanda, dünyanın küresel köy olduğu, artık her kıtada insanların neredeyse aynı giyinip aynı şeyleri yediği bir dünyada; bu tür tespitler çok anlamlı olmuyor.

Verilecek karşılık

Ya da yürütülecek bir mücadele

Fayda verecek bir analizde olmalı.

Tribünlere en iyi taraftar sizsiniz demekle

Gol atılmıyor kıymetli hocam.

Sürçülisan ettiysek affola.

Güzel günlere uyanın

Sağlıcakla kalın efendim.