Amaç ve anlam eksikliğine ilişkin belirsiz şikayetler, günümüzde psikoterapiye en çok başvuru sebepleri arasındadır. Karşılaştığım çoğu vakalarda kişinin bunalım süreci genellikle hayatındaki amaç ve anlam eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kişilerin hayatındaki birçok kavram çatışma göstermektedir. Bu çatışma genellikle iki hedef üzerinde toplanır. Bu hedefler; daha fazla özgürlük daha az sorumluluktur. Aslında hayattaki en önemli iki kavram; sorumluluk ve özgürlüktür. Sorumluluk ve özgürlük kelimelerine ilk olarak bakıldığında; çok zıt oldukları düşünülebilir. Sorumlulukların varsa özgür olamazsın! İnsanın özgürlüğü ile sorumluluğu arasında büyük bir ilişki vardır. Bir insanın sorumluluğu ile özgürlüğü birbirine çakışmaz. Bu düşünce ne yazık ki kanıksanmış yanlış bir inanıştır.

Özgürlük, öncelikle seçim yapabilme şansının var olması demektir. Bu seçim iyi ya da kötü şeklinde öznel bir yapıya sahiptir. Sorumluluk ise, kişinin üzerine aldığı, yaptığı ya da yapmadığı herhangi bir durumun sonucunu sahiplenmedir. Bu sebeple sorumluluk bilinci olmayan bir insan; asla özgür olamaz. Aynı zamanda özgürlük duygusu gelişmemiş bir insanın sorumluluk anlayışı da sağlıksızdır. Tüm bu tanımlamalar aynı zamanda hepimiz için bir umut sebebidir. En çıkmaz durumların içinde dahi olsak aslında hepimiz hala özgürüzdür. Çünkü, içinde bulunduğumuz duruma bağlı olarak ne hissedeceğimizi, hangi tutumu takınacağımızı, cesaretli ya da donuk olmayı, paniğe kapılıp kapılmayacağımızı, kaderci ya da çabalayıcı olmayı seçme şansı sadece bizim elimizdedir. Yapacağımız seçimlerin asla bir sınırı yoktur. Tüm bu seçimleri yapmak beraberinde taşıyacağımız bir sorumluluğu getirecektir. Sorumluluk duygusu gelişmemiş insanın özgürlük anlayışına zorbalık eşlik eder. Özgürlük duygusu gelişmemiş insanın sorumluluk duygusu ise esaret yaratır.

Sorumluluk almak istenmemesinin en büyük nedeni, hata yapma korkusudur. Ancak, sorumluluktan doğan her hata bize üç özgürlük alanı kazandırır. Kabul etme özgürlüğü, ders alma özgürlüğü ve en önemlisi tekrarlamama özgürlüğü... Özgür pazarlar.