Nazım usta ''Susayınca su içeçek kadar basit yaşayacaksın...'' der. Ne ufak iş ne büyük söz. Basit yaşamlarımız için ne büyük bir mutluluk sırrı. Bu sırrın en önemli parçası mutlu olmak için ne yapabileceğinizdir. Mutlu olmak için tek bir şeye ihtiyacımız var. Nazım ustayı feyz alırsak eğer öncelikle susadığımızı anlamak gerekir. Bu hayatta tatmin olmanın en büyük adımıdır. Hiç birimiz neye ihtiyacımız olduğunu bilmezsek harekete geçemeyiz. İhtiyacı bulduktan sonra en sade şekilde ne yapacağımızı kurgulamaktır. Yani su içmeye karar vermek ve eyleme geçmek. Tabi ki su bir metafordur. Peki biz bu karmaşık yaşamda nasıl tatmin olacağız? Cevap gayet açık ve basittir. Hayatta yapabileceğiniz en iyi şey en iyi yaptığınız iştir.

Hayat kendisine bakan gözlere, aradıkları neyse onu gösterir. Şuan olduğumuz durumdan daha fazlasını istiyorsak önce bu işe harcanacak gücümüzü ve becerimizi gözden geçirmeliyiz. Eğer gücümüz varsa ve gerçekten olduğumuz durumdan fazlasını istiyorsak, fazlasını aramalı ve görmeliyiz. Yaşam kuralı son derece basittir. Çünkü hayat denen şey, baştan ayağa üzerimize sinen zamandır. Hayatımız bizim dünyaya bakış açımızdaki farkındalıktan ibarettir. Yapamayacağımız ya da yapabileceğimiz bir şeyi bizden başka hiç kimse bilemez. Deneyimlerimiz önümüzdeki karanlıkları aydınlatabilen tek ışıktır. Elbette çevremizden duyduğumuz deneyimler her zaman için çok kıymetlidir. Ancak asıl yol gösterici bizim deneyimlerimizdir. Her insan farklı bir dünyadır. Her insan sadece kendi dünyasının hükümdarıdır. Hiç kimse bizim dünyamızı bizden iyi bilemez. Bu sebeple bir kez bize sunulan hayatı nasıl değerlendireceğimiz bizim elimizdedir. Olmayacak hedeflerin peşinden koşmak yalnızca bize bir kez sunulan bu hayatı zorlaştırır. Aslında yaşam gayet basittir. Zor olan hayatı basit yaşamaktır.

Nazım Hikmet'in şiiriyle başladık. Aynı şiirin son mısrası ile bitirelim. Usta bize bir kaç cümle ile özetlesin; ''...Saatin, sadece saati gösterecek. Telefonunu sadece telefon etmek için kullanacaksın. Küçük bir not defteri olacak bilgini en hızlı sayan. Basit yaşayacaksın, basit. Sanki yaşamın bir gün sona erecekmiş gibi.''