Rezerv para

Uluslararası ticarette kullanılan, değer biriktirmek için tutulan para olarak tanımlanır rezerv para.

Başka bir yaklaşıma göre ise; dünya ticaretinde çok büyük paya sahip bir ülkenin para birimi, istikrarlı bir ekonomiye istikrarlı bir kur değeri, en önemlisi ise döviz piyasalarında kolay bir şekilde alınıp satılabiliyor olması şartlarını içeren para birimi rezerv para olarak kabul edilir.

IMF verilerine göre 2011 yıl sonu itibariyle ülkelerin merkez bankalarının bulundurduğu rezerv paraların dağılımı yüzde olarak :

Dolar yüzde 60,2

Euro yüzde 26,7

Sterlin yüzde 4,2

Yen yüzde 3,9

Diğer paralar yüzde 5,0

IMF'nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda 1 Ekim 2016'dan itibaren Çin parası Yuan'ı (resmi adı Renminbi) SDR (özel çekme hakları) sepetine dahil etmesi rezerv para konusunda atlanılmaması gereken bir kilometre taşı. Bu gelişme ile SDR içerisindeki rezerv para yoğunluğunda Avro ağırlığı kaybederken Yuan'ın yüzde 10 civarında bir ağırlığa ulaştığını görebiliyoruz.

Şimdi gelelim neden rezerv parayı sizinle paylaştığımıza.

30 Kasım 2016 tarihinde Çin Merkez Bankası ile Türkiye Merkez Bankası arasında ilk kez para takası işlemi yapıldı. 2012 Tarihli Para Takası Anlaşması 2015 yılında üç yıl süreyle uzatılmış, tutarı 12 milyar Yuan'a yükseltilmişti.

Yerel bir bankanın çoğunluk hisselerini devralarak Türkiye'de faaliyete geçen ilk Çin bankası olan ve 22 Mayıs 2015'ten bu yana Türkiye'de hizmet veren ICBC Turkey Bank, Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminin gelişmesine yönelik Para Takası Anlaşması'nı hayata geçiren ilk kurum oldu.

Çin ile olan dış ticaretimizin 28 milyar dolar mertebelerinde olduğunu düşündüğümüzde; yapılan para takası işleminin önemini, taraflara sağlayacağı faydaları anlamak güç olmasa gerek.

Ülkemizin 10 ayındaki ihracatın yüzde 48,5'i Avro, yüzde 42,8'i dolar, yüzde 5,1'i TL, yüzde 3,1'i İngiliz sterlini, geri kalanı diğer para birimleri ile gerçekleştirilirken, ithalatın da yüzde 56,1'i dolar, yüzde 35,5'i Avro, yüzde 7,1'i TL, geri kalan bölümü diğer para birimleriyle yapıldı.

Ülkemizin Çin ile yapmış olduğu para takası sonrası Rusya'dan destekleyici konumda gelen açıklamalar, ABD'li istihbarat örgütü Stratfor'un 'Diğer ülkelerde de aynı yaklaşımın gerçekleşmesi halinde, dünyanın yeni bir sistem değişikliğine gidebileceğini…' açıklaması, ilk gelen tepkiler.

Unutmamak gerek 'Dünya genelinde dolaşımda bulunan doların üçte ikisi ABD dışındaki ülkelerde alınıp satılıyor' .

Bu nedenle '30 Kasım 2016' tarihini bir kenara not etmekte fayda var.

Terörü, teröre destek veren ülkeleri ve azmettiricilerini lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza şifa diliyorum.

Sağlıcakla