Onuncu Balkan Tarihi Kongresi için Samsun'a gelen Kosova Kamu Düzeni Bakanı Sayın Mahir Yağcılar, geçtiğimiz pazartesi gününü protokol ziyaretleri ile geçirdi. KARDEF ve Samsun Mübadele Derneği yöneticileriyle beraber ben de kendisine eşlik ettim.

Programın en özel adresi bana göre Sayın Vali İbrahim Şahin'di. Zira Vali Bey, öngörülenden uzun süre bizi ağırlama nezaketinde bulundu ve bu arada epeyce anılarından bahsetti. Malumunuz, Samsun Valiliği'nden önce PTT Genel Müdürlüğü ve TRT Genel Müdürlüğü gibi son derece önemli kurumlarda üst düzey yöneticilik yaptığı için yakın dönem tarihini zirvelere çok yakın yerlerden takip etmiş bir bürokrat… Yarım saate yakın süren ziyaret boyunca son derece ilginç anılarını bizimle paylaştı. Sonra bana dönüp 'keşke zaman bulsak da bu anılarımızı yazabilsek' dedi.

'Neden yazmıyorsunuz, sizin anılarınızın yer aldığı bir kitap ciddi biçimde gündem olur' deyince; kendine özgü gülümsemesiyle, 'Belki birkaç yıl sonra…' cevabını verdi.

Bir kitap yazıp bunu okuyucuyla buluşturuncaya kadar geçen sürenin en az iki yıl aldığını bilen birisi olarak 'keşke yazmaya şimdi başlasa…' diye iç geçirdim. Onun anıları, son on beş yıl boyunca Türkiye'de yaşananlar hakkında son derece önemli detaylar içeren bir eser olabilir…

Kim bilir belki de yazmaya başlamıştır… Allah ömür verirse birkaç seneye kadar okumak da nasip olur!

HASAN BAŞKANIN KEYFİ YERİNDE

Hafta içi, bir fırsat yaratıp Tekkeköy Belediye Başkanı Sayın Hasan Togar'ı makamında ziyaret ettim. Aslında maksadım, yeni hizmete açılan belediye binası için 'hayırlı olsun' demekti. Lakin Başkan, beni hemen salmadı. Tekkeköy Belediyesi'nin çalışmaları ve projelerini anlattıktan sonra, benim önerilerimi dinleme nezaketinde de bulundu. Değerli dostum, meclis üyesi Sayın Özkan Karakaya'yı da makamına davet etti. Bir kahve içimini aşan bir sürede, üçlü sohbet ettik.

Tekkeköy Belediye binası hakikaten güzel olmuş. Mekanlar geniş ve ferah, ofislerin tasarımları modern… Sayın Hayati Tekin'in başkanlık döneminden itibaren emeği geçen herkese teşekkürler. İnşallah Tekkeköy halkına bu güzide binadan bolca hizmet akar.

Yeni binaya geçmek Başkan Togar'ın moralini yükseltmiş. Yüzü gülüyor. 'Siyaset, insan kazanma sanatıdır' diyor ve görüşü ne olursa olsun, belediye personeli arasında ayrım yapmamakla övünüyor. 'Herkesten yararlanmaya çalışıyorum, liyakate önem vermeye gayret ediyorum. Önceki dönemlerde belediyeye alınan personelin tecrübelerini değerli buluyorum' diye özetliyor durumu…

Sohbet sırasında 'gerçekleşse ne iyi olur' dediğimiz bazı ortak fikirler geliştirdik. Bunları icra etmek için Hasan Başkan ve ekibiyle yeniden biraraya gelirsek, yine köşemizden paylaşırız.

ŞAŞIRDIM MI? EVET…

Yeterince tanımıyordum, meğer Bekir Şişman Hoca, çok demokrat bir aydınmış…

Tanıyordum ama bugüne kadar fark etmemiştim, meğer Mehmet Yavuzerler Hoca ne tatlı dilliymiş…

Çalışkanlığını biliyordum ama limitlerini bilmiyordum, meğer Mehmet Köseoğlu ne kadar kapasiteli biriymiş…

Türk gençliği bitik sanıyordum, yanılmışım. Meğer OMÜ öğrencileri arasında ne kadar özverili gençler varmış…

Hiç duymamıştım, meğer Kosova'da iki Çerkes köyü varmış…

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok meğer formunu sıkı diyete borçluymuş…

Sakin görüntüsüne kanmamak lazımmış, meğer MHP İl Başkanı Taner Tekin müthiş bir hatipmiş…

Neval Konuk Hoca söylemese haberimiz olmayacak, meğer Atatürk'ün Selanik'te gittiği Şemsi Efendi Mektebi hala ayaktaymış.

Bende olmayınca kimsede yok sanıyordum… Meğer yastık altına dolar istifleyen ne çok adam varmış.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI GEREKİYOR…

Bu sene her ne hikmetse kış saati uygulamasına geçilmedi. Oysa bu uygulamanın ciddi enerji tasarrufu sağladığı biliniyor…

Gün ışığından yeterince faydalanılamadığı için günün büyük bölümünü Kuzey Avrupa ülkeleri gibi karanlıkta geçiriyoruz. Çocukların okul saatleri şaştı. Trafiğin zirve saatlerinde güneş çoktan batmış oluyor. Mesai saatleri içinde kamu kuruluşlarının ışıklarını daha fazla yakmak gerekiyor. İşyerlerindeki doğalgaz tüketimi de arttı.

Yetkililer gelecek sene şu yaz / kış saati uygulamasına geri dönmeyi tekrar değerlendirse iyi olacak.