'Sanat ahlakı, hepimizde var hocam!'

-Peki!... Muhsin Ertuğrul'un sanat ahlakı ile ilgili sözü neydi?

'Sanat ahlakınız yoksa, alem-i cihan olsanız hiçbir şeysinizdir.'

-Aferin!

***

-Şimdi kim okuyacak bu broşürü?

'Ben, ben ben!'

-Sürpriz!

(Sınıfta şaşkınlık)

-Okumayacağız!

Ya, ne yapacağız?

Cemalettin Etli Kavaklıgil Hocamız, biliyorsunuz temeli köy enstitülü olan bir eğitimcimiz. Hem de Masalcı Dedemiz. Kendisi müzeliktir. Gerçekten müzeliktir. Kent müzesine giderseniz görürsünüz.

'Müzede gördük hocam.'

-Aferin! Benim de hemşehrimdir. Telefondan kendisini dinleyeceğiz… Sizlere Oda Tiyatrosu'nun 1964 sonrasını anlatacak? Lütfen sessizlik! Arıyorum. Görüntülü verebilirse görüntülü dinleyeceğiz… Tamam mı?

'Tamam hocam! Aslansın hocam…'

-Şişşttt! Gürültü etmeyin!

-Kemalettin Bey Hocam iyi akşamlar. Nasılsınız? (…) Teşekkür ederim hocam ben de iyiyim. Şu an dersteyiz hocam. Daha önce konuştuğumuz gibi… Hoparlörü açıyorum. Buyurun ders sizin.

'Merhaba gençler!

Hocanıza teşekkür ederim. Aslında sınıfa gelip anlatacaktım ama uzaktayım. Hemen konuya gireyim.

Sevgili gençler…

Benim zamanımda Samsun'da yerleşik bir tiyatro yoktu. Dışarıdan tiyatrolar geliyor, oyunlarını oynayıp gidiyordu.

Bir ara Halkevleri, Nazım Tıkıroğlu'nun öncülüğünde tiyatro hız kazanmıştı derken İstanbul'dan Orhan Erçin Topluluğu gelip Halk Eğitim Merkezi'nde kamp kurmuştu. O da gelip geçici olmuştu!

Bu böyle olmaz dedim!

Yıl 1964'tü.

Bir grup öğretmen arkadaşla yerleşik bir tiyatro kurmaya karar verdik. 7. Bölge Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nde teknisyen olarak çalışan Celal Caneroğlu'nu da işin içine katıp Yedinci Bölge Samsun Tiyatro Kulübü adı altında topluluğumuzu kuruyoruz.

İlk oyunumuz Genç Oyuncular' ın yazdığı 'Vatandaş Oyunu' oluyor. Vatandaş oyununda Ben, Celal Caneroğlu, Kayhan Aral,Şefik Döğen,Mehmet Şafak, Rıza Akyüz,Mehmet Gökçe ve Sezai Dilli vardı. Bu oyun iki bölümlük toplumsal hicivdi. Bu oyunda hem oynadım hem de Sahne Amirliği yaptım.

Oda Tiyatrosu'nu kuruncaya kadar, Halk Eğitim Merkezi'nde oyunlarımızı oynuyoruz.

'Vatandaş Oyunu' çok ilgi gördü.

Bu oyunu Alaçam İlçesi'nden ve Gelemen'den aldığımız davetler üzerine oyunumuzu oynamaya devam ediyoruz…

Bir de müzik grubu var. Öğrencim Ertuğrul Bayraktarkatal yönetiminde. Şimdi Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde ya da Bilkent Üniversitesi'nde müzik profesörüdür. O da bizimle birlikte gelip konserler veriyor o yaşlarda.

Çok güzel konserler veriyor…

Ayakta alkışlanıyoruz.

Sonra öteki oyunlarımızı oynadık…

Seftan'ın yazdığı 'Kamp 17' ve benim yazdığım ' Öğretmen' adlı oyun. Bu oyunlar da çok tuttu.

Evet yıl 1964'tü!

Yedinci Bölge Samsun Tiyatro Kulübü'nü oluşturan öğretmenler, Hasan Kıyafet, İbrahim İşler,Yasef İncepınar, Yalçın Çakır,Mehmet Gökçe,Mehmet Şen,Mehmet Şafak, Necati Kesici ve gençlerden Celal Caneroğlu, İsmet Tahtacıoğlu, Şefik Döğen ve Ferdi Akarnur kafa kafaya verip bir kurul seçtik. Bu kurul Belediye Başkanı Doktor Bünyat Aslan'a gidecek, kuyumcular çarşısındaki koca nikah binasının yarısını ODA TİYATROSU olarak verilmesini arz edecekti.

Dr. Bünyat Aslan Bey bu heyeti anlayış ve güler yüzle karşılıyor. Oda Tiyatrosu isteğine olumlu buluyor.

Bir sevinç bir sevinç…

Oda tiyatrosu kuruluyor.

Nasıl mı ?

Anlatayım.

(…)