Yapılan ABD Başkanlık seçimini kazanan Donald Trump, ABD'li teknoloji firmalarıyla biraraya geldi.

Donald Trump'un kabine ekibiyle birlikte katıldığı toplantıda 13 Amerikalı dev teknoloji şirketlerinin liderleri hazır bulundu.

Amazon CEO'su JeffBezos, Tesla CEO'su ElonMusk, Apple CEO'su Tim Cook, Facebook COO'suSherylSandberg, Google'ı çatısı altına alan Alphabet'in CEO'su LarryPage, Alphabet Yönetim Kurulu Başkanı EricSchmidt, ve Microsoft CEO'su SatyaNadella gibi teknoloji dünyasındaki önemli isimlerin bulunduğu toplantıya katılan 13 firmanın toplam büyüklüğü 3 trilyon doları geçiyor. İlk defa bir masa etrafında biraraya gelen ABD'nin teknoloji devleri ekonomik büyüklükleriyle dünyanın beşinci büyük ekonomisini oluşturuyor, büyüklükleriyle Türkiye'nin bütçesini de 4'e katlayan masadaki konuklar İngiltere, Fransa ve hatta Hindistan gibi ülkeleri bile geride bırakıyor.

Seçim kampanyası sırasında üretimlerini ABD'den yurtdışına taşıyan Amerikalı teknoloji şirketlerini eleştiren Trump, toplantıda uluslararası ticaret anlaşmalarını geliştirme ve Amerikalı teknoloji şirketleri için ticareti daha kolay hale getirme sözü verirken , 'Bu gerçekten şaşırtıcı bir grup. Dünyada sizin gibi hiç kimse yok. İnovasyonlara devam etmenizi istiyoruz. Bunun için sizin yanınızda olacağız. Size yardımcı olmak için buradayım. Beni ve personelimi istediğiniz zaman arayabilirsiniz. Burada resmi bir emir komuta zinciri yok' diye konuştu.

Evet değerli okurlar Trump tarafından teknoloji firmalarına verilen mesaj net ve açık: İnovasyonlara devam.

İletişimde,savunmasanayinde,tıbbicihazlarda,robotikte, ulaşım araçlarında kısacası her alanda inovasyon.

Ülkemizde de inovasyona yönelik güzel uygulamalar var ancak yeterli değil. Geçen hafta Aselsan'ın açıkladığı Laser Güdümlü Bomba Kiti (LGB) yerli üretimi inovasyon uygulamalarımıza en taze örnek.

Proje kapsamında havadan karaya atılan genel amaçlı bombalara bir güdüm kısmı eklenerek bombanın hedefi vurma oranının arttırılması hedeflenmiş. Bu sayede balistik hatta düşen konvansiyonel bombaların güdümlenerek hedefi vurma imkanı sağlanmış.

Aselsan tarafından üretilen LGB kiti 2. nesil, kodlu lazer güdümlü bomba olup kitin baskı devre kartları dahil tamamı yerli imkanlar ile üretilmiş.

Yapılan inovasyon çalışması kapsamında bir nevi balistik , konvansiyonel bombalar akıllandırılarak isabet oranı yükseltilmiş.

Bu tarz inovasyon çalışmaları ile ancak ihracatımızı düşük teknolojiden orta ve yüksek teknolojiye çıkarabilir , ihracatımızın kilogram satış tutarını 1,5 dolardan daha yükseklere taşıyabiliriz.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN