İFFHS futbolun en iyi 48 efsanesi arasına giren Türkiye ve Avrupa gol kralı Tanju Çolak'la bir Türk olarak hatta Samsunlu olarak ne kadar övünsek yine azdır.
Evet 48 efsane diyoruz ama içlerinde Pele gibi, Maradona gibi, birçok futbol sihirbazının sıralamasında on birinci sırada yer alıyor. Sırasıyla Brezilya, Arjantin, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa gibi dünya futbolunun beşiği olan ülkelerden sonra sıralamaya Türkiye ismini yazdıran Türktür Tanju Çolak.
Samsun'da doğan ve yıldızı Samsunspor'da parlayan kralla da en güzel en başarılı yıllarını yaşarken, ilk kez şampiyonluğa da o yıllarda bu kadar yaklaşmıştır Samsunspor. Dört büyüklerin korkulu rüyası olurken, gol yollarının da en keskin en etkili tetikçisiydi Tanju Çolak. O yıllarda binlerce taraftar onu izlemek, onun attığı gollerle sevinmek için stada koşardı. TRT radyo maç anlatırken, mikrofonlarımız Samsun'da derken golün adıydı Taju Çolak. Bugün bir devrede altı gol atan Samsunsporumuzun, o zamanlar bir maçta beş gol atmış oyuncusudur Tanju Çolak. O maç ne BAL ligiydi, ne de 3. Lig'di. O maç Süper Lig maçıydı.. O maç bir deplasmandı. İşte bizlere o mutluluğu yaşatandır Tanju Çolak.
Evet şimdi klasik sorular, hatta mırıldananlarımız olmuştur kendilerince haklı olarak...
O değil miydi Samsunspor'u satan?
Peki biz de soru sorarak klasik bir cevap verelim.
O sezon gittiği Galatasaray Kulübü'nün başkanı kim ve devletle bağlantısı neydi? Bu birincisi..
İkincisi, mekanı cennet ola rahmetli efsane başkan Hasbi Menteşoğlu'nun o gün tüten fabrika bacaları, sonradan kimlerin tehdidiyle söndürülerek binlerce kişi ekmeğinden edildi?
Bir Samsunlu ve Samsunsporlu olarak diyorum ki...
Efsane başkanımız Hasbi Ağam, o gün devlet bağlantılı o camialar karşısında dik durmasına rağmen o günün şartlarında neden boyun eğmiş bunlar araştırılsın. Be Hasbi başkanım keşke ama keşke diyorum onların taleplerine rest çekebilseydin bu şehir bir şampiyonluk yaşar ve heykelin dikilirdi ağam.
Peki ne oldu?
Şampiyonluk gitti...
Tanju'lar Savaş'lar gitti..
Süreç geçince fabrikalar da gitti..
Bilmem anlatabildim mi?
Ulusal platformlarda vitrinde tutulan Tanju Çolak'ı dışlamak, fişlemek ne bize yakışır ne de bir şey kazandırır.
Samsunspor'a ne faydası olmuş?
İyi de Samsunspor'a davet eden mi olmuş?
Davetsiz yere özür dilerim .... bilmem ne gider derler.
Görev için davet değil bu. Neden sevmeyi kucaklamayı bilmiyoruz?
Değerlerimizi kaybetmeye değil kazanmaya bakalım. İşadamlarımız için de geçerli bu durum.
Samsunsporumuz neden yerlerde sürünüyormuş?
Sürünürsün sürünmeye de mahkum olursun. Neden mi?
Ayrım gayrım yapmayacaksın. Galip Öztürk'ünden Adnan Ölmez'ine, Cemal Yeşilyurt'undan ismini sayamadığım birçok işadamlarımızı da sevmek kucaklamak davet etmek ziyaret etmek, bunları yapararak Samsunspor'a destek beklersin. Sadece kötü günlerde değil, iyi günlerde de birbirimize koşup kucak açmalıyız.
Haa derseniz tek bir yere yaslanalım gerek yok...
Ben de derim ki o zaman hedefler günü kurtarmaktan ileri geçmezken, sevinçlerimiz de günlük olup kursaklarımızda kalır...
Saygılarımla...