Arasta, 'Çarşılarda aynı ürünü satan dükkanların bulunduğu bölüm' olarak adlandırılır.

İlkokul yıllarımda benim de bir arastam vardı. Büyük Postane'nin yanından başlayıp yukarı doğru devam eden Cephane Sokak'taki 'Kuyumcular Arastası'.

Bu arastanın kuyumculuk dışında faaliyet gösteren esnafları arasında hatırlayabildiğim kadarıyla Sandıkçı Mehmet , Sandıkçı Ömer ve Bakırcı Sabri vardı.

Okullar yaz tatiline girdiğinde tutardık arastanın yolunu.

Ben siftah yaptım ancak komşum yapmadı diyerek müşterisini komşusuna yönlendiren erdemli esnafları, komşusunun kötü gününde aralarında yardım toplayarak destek olabilen güzel insanları o arastada gördüm.

Bu arastada bir esnafın acısı varsa çıt çıkmazdı. Sanki tüm arasta yas tutardı. Ancak normal zamanlarda sohbet, muhabbet …

Arastanın esnaflarından Sandıkçı Mehmet ile Sandıkçı Ömer arasındaki rekabet, üst düzeydeydi. Bu rekabet Samsun'un sınırlarını aşmıştı.

Bu rekabet kimi zaman ürün satışı üzerinden, kimi zaman çay ocağından içtiği çayları öbürü üzerine yazdırmaktan, kimi zaman ise evinde yangın çıktı diye itfaiyeye haber vermeye kadar uzanırdı. Bu rekabetin argümanlarından biri ise benimle yaşıt olan Sandıkçı Ömer amcanın oğlu Yaşar'dı.

O zamanlar oldukça hareketli ve özgüveni yüksek olan Yaşar'ın futbol maçı seyredebilmek için habersiz şehir dışına gitmesinden tutun da…

Yaşar da şimdilerde baba mesleğini günümüz şartlarında Büyük Postane'nin diğer tarafındaki Ziya Gökalp Caddesi'nde icra ediyor.

Günler acımasızca geçmeye devam ederken ilk önce Sandıkçı Ömer amca rahmetli oldu. Onunla rekabet eden ve her fırsatta ona takılan Sandıkçı Mehmet için için ağladı. Uzun süre bu yası içerisinde tuttu.

Ne zaman arastaya uğrasam, eski günlerden konu açsam lafı dönüp dolaştırıp Ömer amcaya getirirdi Sandıkçı Mehmet.

Derken Sandıkçı Mehmet de yaşlandı. Düzenli dükkana gelemez, dükkanı açamaz oldu. Arastada yürürken dükkanı kapalı gördüğümde içim burkulur, eski günleri düşünürdüm.

Geçen cuma günü acı haber geldi. Sandıkçı Mehmet vefat etmişti. Elimizden gelebilen son görevimizi yaptık. Allah rahmet eylesin, ailesine sabır versin.

Günümüzün küresel rekabete karşı en önemli argümanlarından olan kümelenme argümanın içimizdeki örneği olan 'Arasta Kültürü'nün son temsilcileri bir bir aramızdan ayrılıyor.

Bu kültürün, güzelliğin yaşatılabilmesi temennimle.

Sağlıcakla