Hayat zorluklarla doludur. Hiçbir sorun kendiliğinden çözülmez. İnsanların problemler karşısında çözüm üretmek için çaba göstermesi en doğru olanıdır. Sorunlara çözüm üretmeyen, sorunun bir parçası olan insanların çoğu bir mazerete sığınır.
Tembel insanların bahanesi hazırdır: "Keşke olmasaydı" derler. Oysa olan olmuştur. Önemli olan sorunun tanımını yapıp çözüm üretmektir.
Hayatta neyi seçmişsek o oluruz. Hiçbir mücadele verilmeden bir şeye ulaşmak imkansızdır. Ben şu mesleğin insanı olacağım deriz çoğu kez. Fakat ulaşmak istediğimiz hedefe nasıl gideceğimizin yol haritası elimizde yoktur. Çaba göstermeden, belirli bir eğitimden geçmeden zorluklarla mücadele edemeyiz. Çalışmadan da istediğimiz, arzu ettiğimiz noktalara ulaşamayız. Bir şeyi arzu etmek yetmez. Arzu duygumuzun içinde bitmeyen, teslim olmayan bir hareket alanı oluşmalıdır.
Tembel bir insanın büyük işler başarması imkansızdır. Tembellerin çalışma zamanı yarındır. Şimdi, hemen yapacağım sözünü tembellerden duyamazsınız. Toplumlar çalışkan insanlar sayesinde ayakta durur. Hangi mesleği yaparsak yapalım çalışmak zorundayız. Hem de çok çalışmalıyız. Yaptığımız işi sonuna kadar götürmeliyiz. Her işi yarım bırakıp başkasına sıfırdan başlarsanız zirveye çıkamazsınız. Hedefiniz değişecekse yolun başında değişsin. Uzun vadeli işlerinizle ilgilenmediğiniz tek bir gününüz olmamalıdır. İnsan inançsızlığını aşamadan başarısızlığını aşamaz. Herşey bir şeye inanmayla başlar. Yapılan, başarılan büyük işlerin temelinde alın teri ve inanç vardır.
Hayat bize bizim tercihlerimizi sunar. Engel adını verdiğimiz basamaklarda çökmeyi tercih etmişsek kimsenin elinden bir şey gelmez. " Ağaca çıkmayı istiyorsak, yıldızlara çıkmayı hayal etmeliyiz". Yoksa; ufkumuzu daralttığımızda hayatımızın da daraldığını, küçük olaylara kapıldığımızda küçük kaldığımızı görürüz. Yine de içimizdeki arzuların, başarmak isteğinin alevlerle tutuştuğunu inkar edemeyiz. Bir yandan başarıyı arzuluyoruz; diğer yandan hareketsizliğin rahatlığına sığınıyoruz. Kendi çelişkimiz yüzünden kimsenin elinmden bir şey gelmez.
Ne yapıp edip içimizde var olan kendimize güven cevherini işleyip hayata dönük arzuların ve başarıların peşinden koşmalıyız.