'En kötü barış,en haklı savaştan daha iyidir-Cicero'

Nüfusu 48 milyonu aşan, yoksul bir Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya'da, yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bin kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin yerlerinden göç etmesine neden olmuştu.

Ülkede 2 Ekim 2016'da hükümet ile FARC arasında imzalanan 'barış anlaşması' halk oylamasına götürülmüş, ama,referandumda yüzde 50,24 "hayır" yanıtı çıkmıştı.

Barışta ısrar edip tekrar masaya oturan tarafların uzun görüşmelerinin ardından vardığı yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde silah bırakma süreci başladı.

Birleşmiş Milletler ve Yüksek Barış Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Demokrasi ve meşruluk içinde barışın sağlanması için gönüllü militanlar ellerinde silahlarıyla yola çıktılar. Barış anlaşması gereği gerillalar bulundukları alanlardan yola çıkarak BM denetimindeki alanlara gidecek. 36 ayrı bölgeden toplanma alanlarına gelen gerillalar burada silahlarını yetkililere teslim edecekler' denildi.

Böylece 4 binden fazla FARC militanının silah bırakma bölgelerine doğru 'son yürüyüş' başlamış oldu.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, "Kim FARC militanlarının, omuzlarındaki silahları Birleşmiş Milletlere teslim etmek için belirlediğimiz alanlara doğru yürüdüğünü hayal edebilirdi ki? Bu, dünyanın hayranlıkla ve alkışlayarak seyrettiği sıra dışı bir durum!" diye konuştu.

Darısı, bölgemizde, ülkemizde ve tüm dünyada savaşmaktan yorulmuş, barışa susayan halkların başına…