Bildiğini sanmak, bildiğiyle yetinmektir; öğrenmeyi durdurmaktır.
İnsanın kendini aşması okumakla olur. Soru soran, araştıran beyinler okumakla gelişir. Okumak içimizdeki evreni genişletir. Hayat bilmediğini aramaktır; aramamak yaşamamaktır. Düşünmek sormaktır. Sorularınızın kalitesi, düşüncelerinizin kalitesini yansıtır. Ne kadar çok soru sorarsanız; o kadar çok bilirsiniz. Zihnimizi yeterince güçlendirdiğimizde soru sormamız da kolaylaşacaktır. Sorular ve sorunlar tanımlayın; çözüm arayın. Nedenleri, sonuçları, benzerlikleri farklı yanları nelerdir? Her problemin birden fazla çözümü vardır. Sorunlarınıza çözüm ararken bakış açınızı değiştirin. Mantık dar kalıplıdır.Sadece var olandan, bilinenden anlam çıkarır. Oysa hayal gücü, olabileceklerin oluşturduğu alternatiflerin sınırsızlığını gösterir. Bu yüzden Einstain'in dediği gibi, "Hayal gücü bilgiden önemlidir." Büyük buluşları mantık gücünden önce , hayal gücüne borçluyuz. Yahya Kemal Beyatlı, "İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar." demiştir.
Hayat yolculuğumuzda "Gerçeklerin dağına hayallerle çıkılmaz." sözünün ne anlama geldiğini unutmadan hayal dünyamızın bizi götürdüğü yere kadar düşünce ufkumuzu geniş tutmalıyız. Normal yolculuklar bizi yorar. İlimde, irfanda kültür ve sanatta memleketimizi daha güzel yarınlara ulaştırmak, bizim elimizde. Ne kadar çok ilim insanı, kültür insanı, sanatçı yetiştirebilirsek toplum olarak daha ileri noktalara varırız.
Gençlerimize yeni hedefler yeni ufuklar koymalıyız. Memleketimizin her yerinde güler yüzlü insanların çoğalması üretim ekonomisinden geçmektedir. Ne kadar çok üretirsek o kadar çok tüketmeye hakkımız var. Bir şeyi kullanırken, "Biz niye bunun daha iyisini yapamıyoruz? Bizim neyimiz noksan? Niçin kolaycılığı seçiyoruz? " Gençler bu soruları sorarken üzerlerindeki vazifenin ne kadar ağır olduğunu bilmelidirler.
Demek ki kalkınmak, refah toplumu olmak bilimde,kültürde yeni yeni buluşlara imza atmak hiç de kolay değil. Çalışmak hem de çok çalışmaktan geçiyor. Kolay yolculuklar bizi yorar. Büyük azimle ilimde irfanda yeni ufuklara bakışımızı ve bakış açımızı geniş tutmalıyız. Bunun yolu okumaktan geçiyor. Dünyayı okuyan toplumlar yönetiyor.