26 Şubat Pazar günü son bulacak olan 3. Tüyap Kitap Fuarı 21 Şubat Salı günü itibariyle açılmış olacak.

Bu tür organizasyonlar çapı itibariyle şehirlerde gelişimi tetikleyici öncü ve önemli role sahiptir.

Daha 1. fuarda beliren ulaşım sorunu mesela; tramvay hattının fuar alanına kadar uzamasını tetiklemişti. Bunun dışında sayılmayacak kadar faydası olduğu da yine malumlarınızdır.

Dolayısıyla kitap fuarına verilecek destek, bütün bir şehre verilmiş bir destek olarak karşılık bulacaktır.

Geçen yıllardaki tecrübelerin gözönünde bulundurulması, çözümün en sağlıklı sonuçlanmasına sebep olacaktır.

Bu durumu da muhatapları itibariyle pay edecek olursak;

Öncelikle fuar organizasyonunu gerçekleştiren Tüyap, 'Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.' den beklentileri sıralamamız gerekecekir. Eksik olmasınlar derneklerimize her türlü kolaylığı gösteriyorlar ancak diğer STK'lar açısından şunları sıralamak mümkün:

1-Katılmak isteyen bütün ilgili kuruluşların katılımına katkısını artırarak devam ettirmesi gerekir. Kendilerine ulaşmak isteyen kurum ve kuruluşlara geçen yıllardan elde ettikleri deneyimle kendilerinin ulaşmaları öncelikle kendilerini daha değerli kılacaktır. Şehrin bütün dinamikleriyle fuarda olmasını sağlamakla kalmayıp, bütün farklılıkların birarada olduğu Türkiye fotoğrafına hayat vermeleri çok kıymetli olacaktır. Katılım sayısını, şehrin kendi meselesi haline getirecektir. Geçen yıl bu yapıldı ve faydası ziyaretçi sayısıyla görüldü. Sürdürülmesi son derece önemli olacaktır. Son güne sarksa da.

2-Fuar imkanlarının artırılması, kafeterya vb. ihtiyaçların daha nitelikli sağlanması.

3-Fuarın bir büyük organizasyonla yapıldığı gerçeği fuarın ilk günlerindeki ciddiyetle sürdürülmesi. Gerek anonsta gerekse diğer hizmetlerde başlangıçtaki özenin sonuna kadar sürdürülmesi gibi konular TÜYAP açısından önemle ele alınması gerekir.

Katılımcılardan beklentileri sıralayacak olursak:

Okullar açısından ele alacak olursak durumu şöyle anlatmak mümkündür; öğrencilerin sırf ziyaretçi sayısı artsın diye resmi geçit törenine gider gibi fuara gitmemeleri önemle rica olunur. Yapabiliyorlarsa önceden duyuru yapılarak kitap almak isteyen gönüllü öğrencilere yönelik bir ziyaret programı yapmaları yerinde olur. Bu durum niçin önemli biliyor musunuz? Fuara katılımcı yayınevlerinin ve kurumların fena halde moralini bozmakta fayda yerine zarar getirmektedir. Kimse standını resmi geçit törenine hazırlamak için açmıyor. Yayıncı kuruluş ve esnaflar, kitap satmak istiyor. Fuarın ana dinamiği de budur! Bu bir tanıtım fuarı değildir (!)

Belediyeler açısından ise; başta kent konseyleri olmak üzere unsurlarını harekete geçirerek gerek kurumlarına gerekse başkaca sosyal etkinliklerde kullanılmak üzere kitap alımına gitmeleri kıymetli olacaktır.

Büyükşehir Belediyesi açısından ise en önemli katkı tramvayla yapılmış olsa da geçen yıllarda olduğu gibi ücretsiz otobüslerin her zamanki yerden servis yapmalarını sağlaması çok önemli olacaktır. Daha erken gidip gelmeyi düşünenler açısından değerli olacağı gibi tramvayın yükünü de hafifletmiş olacaktır.

Fuarın tekrar hayırlara vesile olmasını diliyor, başta organizasyon çalışanları olmak üzere emeği geçen herkese, bu fuarı kazandıranlara şükranlarımızı sunuyorum. Bendeniz de efendim 25 Şubat Cumartesi günü gün boyu Samsun Kültür Sanat Derneği standında imza gününde olacağım. Kitaplarımızla bekliyor olacağım.

Güzel günlere uyanın

Sağlıcakla kalın efendim.