Deniyor ki çok sık hükümetler değişti parlamenter sistemde. Bu sistem yürümüyor. İyi de son 15 yıldır niye aynı parti hükümeti iktidarda? Bizi kurtuluşa ayağımızda çarık yokken lider götürmedi mi? Şair Nazım Hikmet gibi kurşun eritmeye değil, düşünmeye çağırıyorum herkesi. Güçlü liderliklerle her sistemi yürütmek mümkündür, ortada değil mi gerçek?

85 yaşındaki babam diyor ki 'Ben 2001 öncesine dönmek istemem asla, lider sorunumuz vardı, bu sayede birbirine düşürmüşlerdi milleti. Sağ sol çatışmaları, ardından darbe, onun ardından krizler, faili meçhuller… Şimdi de uğraşıyorlar da şükür güçleri yetmiyor, lider var. '

Babam akademisyen değil ama kendisinin halk akademisi mezunu olduğunu söylüyor. Onun anlayışıyla olan bitene bakabilen milyonlar var bu ülkede. 12 Eylül 1980 öncesi iç savaş ortamına sürüklenirken de konuşuyorlardı böyle. Onlardan aldığım feyzle yazdığım iki ağıt var. Biri halk akademisi mezunu ananın, diğeri de barış çağrısıyla inim inim inleyen öğretmen aydının ağıtı. O kara günleri dile getiren bu ağıtların verdiği ders var mı bir bakalım:

EVLADA AĞIT

Devletin eli tutuldu,

Sağ sol çeteler kuruldu,

Neyin uğruna bilemem

Gencecik oğlum vuruldu.

Vuran kıran belli değil,

Alim salim kollu değil,

Benim yavrum kan içinde

Bilmez kimse zanlı değil.

Ah kuzum kuzum ciğerim,

Çürüdü dizim döverim.

Kanın yerde mi kalacak,

Vebal kimindir sorarım?

BARIŞA AĞIT

Kanla yoğrulmuş hep tarihimiz,

Şiddet doğurur düzen derdimiz,

Niye bitmez kavgamız, kinimiz…

Barış huzuru haram mı bize?

Uyum uğruna fikri bağlamak,

Gönülden gönüle yol aramak,

Bulmak huzuru dostça yaşamak?

Barış huzuru haram mı bize?

Dostlarım… dostlarım… ağlarım!

Barış barış diye yanar ağlarım!

Aklın yolu bir denebilirse her sistemde uyum mümkündür. Yeter ki çatışma kültüründen kurtulalım. Bugünkü anayasa değişiklik teklifi, çatışma aracı yapılmamalı asla. Maddelerin getireceği götüreceği tartışılmalı mantıklıca. Taraf olanların birbirini hainlikle, terör yanlısı olmakla suçlamaları çok yanlış olur. İyi bilelim ki halk kendini ikna edebilen liderleri dinliyor.