Kitap, en iyi arkadaşlarımızdan biridir.
Mensubu bulunmakla onur duyduğumuz dinimiz Yüce İslam dininin ilk emri “oku” olmuştur.
Buna rağmen dünyada gelişmiş milletler içinde en az okuyanlardanız. Bu durum şu anda böyledir ama, bundan sonra da böyle devam edecek anlamına gelmez, gelmemelidir de.
Bunun için de bu cehalet zincirlerini kırabiliriz. Kırmak için de gerekeni yapmalıyız.
Fuarlar kitabı sevdirme adına fevkalade etkinliklerdir. Ancak bunları anlamlandıracak olan ziyaretçilerdir. Müzeyi ziyaret edercesine ziyaretçiler oraları gezmiş olsalar bile yararlıdır.
Tekkeköy Karadeniz Kitap Fuarı’na yaklaşık 150 yayıncı, kitaplarıyla gelmişlerdir. Bununla birlikte 50 etkinlik( söyleşi, panel , konferans vb) gerçekleştirilmiş , 45’e yakın yazar kitaplarını imzalamak için gelmiştir.
Fuar nedeniyle 1000’e yakın insan Samsun’a gelmiş, otellerde yatmış, lokantalarda yemek yemiştir.
Bütün bunlardan önemlisi, milyonlarca kitabı Samsunluların ayaklarına getirmek, onlara kitap ve okuma sevgisini kazandırmaktır.
Bu konuda en önemli görev Milli Eğitim müdürlüklerinin olmakla birlikte Sayın Valimizin koordinatörlüğünde belediyeler ile diğer kamu kuruluşlarının katılımıyla kitap fuarı Samsun’da bir kültür festivaline dönüşebilirdi.
Bu festival kitap okuma sevgisinin temellerini oluşturabilir ve Türkiye’ye örnek olabilirdi.
Amaç, herkese, “BEN DE OKUYORUM” dedirtmekti.
Fuar alanının şehir merkezine uzak oluşunu belediyeler ile diğer kamu kuruluşları avantaja dönüştürebilirdi.
Yayıncılarımızla yapmış olduğumuz sohbetlerimizde yayıncıların umduklarını bulamadıklarını ifade etmişlerdir. Özellikle ziyaretçi sayısının beklenenin altında olması ( 70 bin civarında tahmin edilmekte )ve bu sayının Kocaeli, Malatya, Konya ve Erzurum gibi illerle mukayese edilmemesi biraz üzücü olmaktadır.
Kitapların daha ucuz bir şekilde okuyucuya intikali ve bu kültür- kitap şenliğini yılda bir hafta dahi olsa Samsunlulara yaşatabilmek için yayıncıların ve yazarların bazı masraflarının belediyeler ile Sanayi ve Ticaret Odası tarafından sübvanse edilmesinin gereğine inanıyoruz. Aksi halde seneye bu şenlik olmayabilir.
Burada yayıncının cebine inen paradan önce, Samsunlunun kazanımına bakmak gerekir.
Selam ve sevgi ile…