Hayatta her şey istediğimiz gibi gitmiyor. Bazen çok çaba göstermemize rağmen sağlığımızı ,işimizi, sevdiklerimizi kaybedebiliriz. Yaşam sürprizlerle dolu. Bu durum, dünyanın her yerinde böyledir. Fakat yine de hayata bağlılığımızı, direncimizi hep diri tutmak gibi bir görevimiz var. Çünkü her şeyin başı sağlık.
Ünlü işadamı Vehbi Koç anlatıyor:
Hayat mektebinde yetişen ve yaşlanan bir işadamı , istikbal gördüğü küçük oğluna öğüt veriyordu:
Sana , bu ileri yaşımda hayat görüşümü sayılarla anlatmak istiyorum. Bilesin ki ,sağlık insan hayatı için çok anlamlı bir değerdir. Onun için elindeki kağıda sağlık için "1" sayısını yaz.
Bu yıl liseyi bitireceksin, bu da bir başarıdır. Bu başarı için de bir sayısının yanına "0" ilave et. Sonra , sen de üniversite eğitimini tamamlayacaksın. Bu başarı için kağıda iki "0" ilave et. Sıra askerlik görevini yapmana gelecek. Bunun da değeri iki "0" dır. Çalışmaya başlayacaksın , yükseleceksin, bu aşamaların her biri için yazdığın sayının yanına birer "0" eklemeye devam et.
Yıllar geçtikçe sayına daha bir sürü sıfır ilave edeceksin. Yazdığın sayı büyüdükçe büyüyecek, dedi. İhtiyar işadamı bu sözlerinden sonra oğluna ders olacak şu sözlerle hikayesini bitirdi:
Oğlum! Sayının değeri çok büyüdü diye sakın hemen sevinme . Unutma ki bu değer , sayının başındaki "1"rakamı durduğu sürece, bir değer ifade edecektir. Onun için sağlığın insanın en değerli parçası olduğunu asla unutma!...
Her ne kadar hayat mektebinde yetişen ünlü işadamının oğluna öğüdü bir gerçekse de yine de , "İnsanlar neden ölür gerçekten bilir misiniz?Tembellikten, inançsızlıktan ve yaşamı yaşamaya değer kılmayı becerememekten."
Ömer PAMUK