İsmailağa Cemaati, Mahmut Efendi Cemaati olarak da bilinmektedir.

Bu cemaatin birliği ve ruhu üzerinde oynanmış birçok oyunlara rağmen yine de hizmetine devam etmekte ve zaman zaman İslam ümmetinin sorunlarıyla ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirmektedir.

Cemaati bazıları Çarşamba, Çavuşbaşı ve Cübbeli şeklinde kategorileştirmeye çalışsalar da boşuna yorulmuş olacaklardır.

Çarşamba grubunu dayandırmaya çalıştıkları zat-ı muhterem, köylüm ve komşum, çocukları ise arkadaşımdır. Kılı kırk yaracasına İslami konularda son derece hassastır. Hocaefendiye hizmeti Allah için ibadet kabul eden Hocamız aynı zamanda iki kızı da Efendi hazretlerinin gelinleridir. Böyle bir kategorileştirme muhterem Hacı Hasan Efendiye büyük iftiradır.

Nitekim Çarşamba'daki İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı'nın bildirisinde bu durum açıkça şöyle ifade edilmiştir:

'Her zaman olduğu gibi cemaatimiz, Efendi Hazretlerimizin (KuddiseSirruhu) rehberliğinde Allah'ın(Cellecelaluhu) rızasından ve ila'yıKelimetullahtan başka gayesi ve davası olmayan sorumluluk anlayışıyla hareket edecek; Hak ve Hakikat yolunda, ilim, irfan ve hikmet yolculuğunu sürdürecektir.'

Ancak bazı sızmalardan söz edilmektedir.

İsmailağa Cemaati'nde okumuş, hocalık yapmış bir dostumla bir sohbetimizde , 'Cemaatin içine FETÖ'cülerin sızdığından' söz etmiş ve yakınmıştır.

Cemaat, konuyu parti açısından değil, ait olduğumuz medeniyet ve ümmet yararı açısından ele almakta ve değerlendirmektedir.

Hatırı sayılır etkili bir tabana sahip İsmailağa Cemaati'nin yayımlamış olduğu 16 Nisan referandumu deklarasyonunun son paragrafında şöyle denilmektedir:

'ÜMMETİN BİRLİK VE SELAMETİ İLE BU YOLUN YOLCUSU OLANLARIN MUVAFFAKİYETLERİNE DUA EDİYOR, MEVLAMIZDAN ÜLKEMİZ VE BÜTÜN İSLAM DÜNYASI İÇİN SULH VE SALAHA VESİLE OLMASI NİYAZIYLA 16 NİSAN'DA 'EVET' DİYORUZ.

İSMAİLAĞA CAMİİ İLİM VE HİZMET VAKFI'

Hayırlı olması dileğiyle selam ve sevgiler…