Diğer bütün canlılardan üstün olduğunu iddia eden insanlık, gerçekten de üstün müdür? Kabil'in, Habil'i öldürmesi ile başlayan bu ilk cinayet, cinayetler zinciri olarak devam edegelmektedir. Onun için ben savaşlara,' insanlığın, insanlık tarihi boyunca icat ettiği en kötü, en iğrenç buluş' olarak isimlendiriyorum. Bir insan diğer birisini, nasıl ve niçin öldürür? Buna anlam vermek mümkün değildir. Tarih boyunca olduğu gibi, hala devam eden savaşların gayesi nedir? İnsanlığın bekası, sağlığı ve yaşamı yerine; kitlesel ölümlere neden olacak silahların yapılmasının anlamını, bu silahları bulan ve kullananlar, bir zahmet açıklayabilirler mi? Elbette, açıklayabilmeleri mümkün değildir. Ortaya sadece zahiri ve kendi çıkarlarını önde gösteren sebeplerden başka bir şey söyleyemeyeceklerdir. Yaratılışından bu güne insan ihtirasını gemleyebilmek veya bu ihtirası içlerinde gemleyebilen insan sayısı yok denecek kadar azdır. Bugün dünyada yaşayan milletlerin halkları, diğer milletlerin halklarına asla düşman değildir. Olmaları da mümkün değildir. Buradaki önemli olan ihtiraslarını yenemeyen liderlerin tutumudur. İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler, dünyayı kasıp kavurmuş, milyonlarca masum insanın kanına girilmiştir. 06 Ağustos ve 09 Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombaları ile, savaşın finali de binlerce masum insanın ölmesi ile sonuçlanmıştır. Tüm bu olanlardan liderlerin ders aldıklarını söylemek de mümkün değildir.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra iki kutuplu dünyada, bu iki kutbu meydana getiren; ABD ve SSCB arasında doğrudan değil, dolaylı olarak; ilk başta Kore ve daha sonra Uzak Doğu'daki savaşları görüyoruz. Süper güçler, doğrudan savaşmak yerine, taşeron kullanmakta ve dünya üzerinde vekalet savaşları devam etmektedir. Fakat, son yıllarda, vekalet savaşları yerine; ülkede yaşayanların arasına nifak sokarak, birbirlerini öldürmelerini temin etmek, dışarıdan bu savaşları seyretme yolunu tutmaktadır. Böylelikle kendilerine en az zarar vererek ve bunun yanında o ülkelerin yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürmektedirler. İkinci Dünya Savaşı sırasında, bir İngiliz birliği, Afrika'da bir yamyam kabilesinin yanında uzun süre kalır ve kabile ile birlik arasında ilişkiler başlar. Bir gün, yamyam kabilesinin reisi, İngiliz birliği komutanına 'siz Batılılar çok müsrifsiniz' deyince; İngiliz komutan, Yamyam kabilesinin reisinin bu sözünden bir şey anlamadığını ve ne demek istediğini sorunca; Reis ' yemediğiniz halde bu kadar insanı niçin öldürüyorsunuz' der. Bu söze komutanın ne cevap verdiğini veya verebildiğini bilmiyorum. Fakat, bildiğim şey şudur ki, yamyam kabilesi, insanlık düşüncesi bakımından İngilizlerden çok ileri olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Ortadoğu'daki ölümlerden, karışıklıklardan ve yıkımlardan karlı çıkanlar kimlerdir? Bunun cevabı açık olarak ortada olmasına karşın, Ortadoğu'da Müslümanlar, Müslümanları öldürmektedir.

Savaşlar ortadan kaldırıldığı takdirde, Dünyanın nimetleri bütün insanları besleyecek ve olanakları onlara yetecektir. Yalnız, fazlasına, daha fazlasına sahip olma ihtirası, insanları bu yöne itmektedir. Bu dünya yönetmek için bir hükümdara az diyen, cihangirler nerede kaldı? Onların kefenleri ve yatacakları yerleri diğer insanlarınkinden daha mı büyüktü? Elbette, hiçbirisi değildir. Bugün, insanlık adına, onun yaşam standardını yükselten bilim ve fikir adamlarının isimleri daha çok anılmaktadır. Sosyalist bir ülkede insanlar, insanları sömürür; demokratik ülkede ise bunun tersidir, yani burada da insan, insanı sömürür. Saygılarımla.