Çalıştığım firmada, sizlerle paylaştığım gibi inovasyon altyapısını oluşturabilmek için çaba gösteriyorum. Kurumsal bir kapasite oluşturabilmeden öte inovasyon sistematiğinin tesis edilmesinin; firmanın sürdürülebilir faaliyeti açısından önemini biliyor, ekip arkadaşlarımda da şuur oluşabilmesi için çalışmalar sürdürüyorum.

Benzer ve beni çok heyecanlandıran bir çalışmada ArGe ekibimizle araştırma yaparken dışarıdan çalışmalarımıza destek olan çözüm ortağımızın ,yoğunlaştığımız çalışmanın Çin'de yapıldığını söylemesi ve beraberinde üretilen ürünün dünyanın kullanıma sunulduğunu açıklaması bizi demoralize etti. Yapılan çalışma sonucu üretilen ürünü çözüm ortağımız yardımıyla Samsun'a getirmiştik. Testlere yoğunlaştık. Sonuç başarılıydı ancak bizim tüm motivasyonumuz bozulmuştu. 'Biz hayal ederken onlar üretip, dünyanın kullanımına sunmuşlardı.'

Çalışmanın konusunu ve verilecek hizmeti sizlerle buradan paylaşamıyorum ancak konusunda bir yenilik ve insanlarımızın yaşamına kolaylık içeren bir çalışma.

Asıl dikkate almamız ve sorgulamamız gereken konu biz hayal ederken nasıl oluyor da birileri bunu düşünüp,üretip dünyanın kullanımına sunmuş oluyor?

Hemen eğitim sistemi , girişimcinin önündeki engeller , üretime özendirilmeyiş , yatırım ikliminin oluşturulamaması vb. klasik söylemlere sığınmayalım.

Ciddi bir sıkıntıyla (dünyanın gelişim hızını yakalayamamakla) karşı karşıyayız.

Sürücüsüz otonom araçlar test ediliyor, çocukluğumuzda Jetgiller'de seyrettiğimiz uçan arabalar satışa sunum aşamasına gelmiş (Slovakya startup yapımı Uçan arabanın testleri bitti 2017'de satışa sunulacak) , insansız hava araçlarından sonra insansız deniz unsurları çalışmaları son hız devam ediyor , robotikteki gelişmeler baş döndürüyor vs..

Dünyadaki bu gelişime bağlı olarak biz dünyanın üreten ülkeleri sıralamasında ilk on beş ülke arasına giremiyoruz, orta gelir tuzağından çıkabilmek için teknoloji yoğun üretime geçemiyoruz, bir türlü içerisinde inovasyon barındıran katma değeri yüksek ürünler üretemiyoruz.

Biz hayal ederken , birileri yapıp dünyanın kullanımına sunmuş oluyor sonuçta.