Virgülü geçen hafta Samsun Valisi İbrahim Şahin koymuştu, noktayı da önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koydu. Nokta konan hikaye on yıldır temcit pilavı gibi sık sık ısıtılıp gündeme getirilen Samsun-Çorum-Ankara hızlı tren müjdesi ya da siyaset pazarlaması.

Yaklaşık on yıl önce kendisini ekonomi muhabiri diye pazarlayan biri tarafından ortaya atılmıştı bu hayal. Üstelik de Samsun-Ankara olarak değil Samsun-İstanbul olarak. Bir haber okumuş bizimkiler ve balıklama dalmıştı o habere. Haber Trabzon mahreçliydi ve Trabzon'un Erzurum-İstanbul hızlı tren hattına Erzincan üzerinden bağlanmasıyla ilgili bir proje taslağı idi. O yol biterse ve Trabzon da Erzincan üzerinden o hatta bağlanırsa Trabzon-İstanbul arası galiba iki buçuk saate inecekti. Bizimki Trabzon-İstanbul başlığını görünce yolun Samsun'dan geçeceğini sanmıştı!

Sonra başka arkadaşlarımız hem de aklı başında arkadaşlarımız kapıldı o hayale. Neyse onlar çabuk uyandılar rüyadan ama gençler ya yeterince incelemeye vakit bulamadıklarından ya da kent adına açıklama yapan etkili ve yetkilileri yalanlamayı doğru bulmadıklarından olsa gerek, yanlışı yayma görevini onlar üstlendiler. Bazıları yanlışa yalan katmaktan da geri durmadı. Güzergahı belirlediler, güzergahtaki arsaların fiyatını üçe beşe hatta dokuza ona katladılar.

Ben ilk günden karşı çıktım bu hayal pazarlamacılığına. 'Boşuna heveslendirmeyin insanları, henüz ortada bir etüt proje bile yokken tarih vermek yanlış, bu çocuk oyuncağı değildir, bu demiryoludur, zordur, zahmetlidir ve de pahalıdır' dedim. Öyle akşamdan sabaha, hele de 2018'e, 2023'e falan hatta 2025'e gelmez, gelemez dedim ve en erken 2025, normalde ise 2035 diye tarih verdim. Birçok yazı yazdım, hiçbirinde gelmez demedim 'gelir ama gecikir' dedim. Ve bazılarınca da olumsuz adam olmakla suçlandım; sanki bu kentin hızlı trene kavuşmasını istemiyormuşum gibi algılandım.

İstiyordum elbet, kim istemez ki? Ben hızlı trene değil hızlı tren spekülasyonuna, daha net ve daha doğru bir ifadeyle bazıları için geçerli olan hızlı tren istismarcılığına karşı çıkıyordum. Zaman beni doğruladı.

Samsun Valisi İbrahim Şahin geçen hafta yaptığı açıklamada gecikmeyi kabul ve itiraf etti. Daha önce hızlı trenin Samsun'a 2018 sonunda geleceğini açıklayan Sayın Şahin bu sefer bu tarihi 2023'e kaydırdı ve '2,3 sene gecikir ama nihayetinde gelir' dedi. Bu o hikayeye konmuş bir virgül idi, noktayı da önceki gün Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Gelelim hızlı trene. Kardeşlerim Samsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale hızlı tren projemizin üç kesim halinde çalışmaları sürüyor. Hızlı tren hattının 2017 yılı sonunda proje çalışmaları tamamlanacak. Bakın proje çalışmaları diyorum. Uygulama sanmayın, başka yere çekmeyin' diyerek Çorum'da koydu.

Evet; henüz etüt proje safhasındayız, daha çok işimiz, çok yolumuz var; kimse bunu ha başladı ha başlayacak, ha geldi ha gelecek diye sakın 'başka yere çekmesin' ve bir daha 'ha geldi ha gelecek' diye hikaye anlatmasın, müjde başlıklı haberler yazmasın.