Gündemin sürekli değiştiği ülkemizde konulara odaklanabilmek ve gündemi atlamamak oldukça zor. İlgi alanımda bulunan ekonomi ve üretenlerimizdeki gelişmeleri de atlamadan sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Bugün, yakın zamanda yabancı sermayeye satılan üretenlerimizi sizlerle paylaşacağım.

Anadolu Ceylanı Hintlilere Satıldı

Türkiye'nin ilk yerli arazi aracını yapan ve tarım makineleri üreten Hisarlar Makine Hintlilere satıldı. Hisarlar Makine'nin kuruluş tarihi 1974 yılına uzanıyor. Firma 'Anadolu Ceylanı' olarak bilinen Türkiye'nin ilk yerli 4×4 arazi aracı TURKAR'ı üretiyor. Ziraat makineleri, traktör kabini ve parçaları üreten Hisarlar Makine, 208 milyon lira olan 2015 satış gelirlerinin yüzde 35'ini ihracattan sağlıyor. Türkiye'de iki üretim tesisi ve 85 bayiden oluşan dağıtım ağı olan şirket 820 kişiye istihdam sağlıyor.

Toz Metal Sektörünün Liderini İngilizler Aldı

GKN Mühendislik, Türkiye`de toz metal sektörünün en büyüğü Tozmetal Ticaret ve Sanayi A.Ş`yi satın aldı.1973 yılında Sadettin Kardeşler tarafından kurulan Tozmetal, metal tozlarından parça üreterek başta otomotiv yan sanayii olmak üzere, beyaz eşya ve diğer tüm sektörlere üretim yapıyor. 2016 yılını 30 milyon dolarlık satış geliri ile tamamlayan şirket, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 7 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor. Ürün gamı 1500 parçanın üzerinde olan Tozmetal, Türkiye'de sektörünün lideri konumunda bulunuyor.ABD'deki Köhler ve Tecumseh gibi yerleşik firmaların ihtiyaç duyduğu parçaları imalatını gerçekleştiren şirket, ayrıca VW Audi Grubu, GM Opel, Renault gibi Avrupa'daki birçok kuruluşun onaylı imalatçısı durumunda.Yıllık kapasitesi 2 bin ton olan firma üretiminin yüzde 85'ini ihraç ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu, kurucu Kardeşler ailesinden oluşuyor.

BANVİT Brezilyalıların Oldu

Banvit'in toplam ödenmiş sermayesinin yaklaşık yüzde 79.48'ini oluşturan hisseleri, Brezilya merkezli tavuk üreticisi BRF S.A.'nın bağlı ortaklığı BRF GmbH'ya915.06 milyon liraya satıldı.

Tekin Acar'ı Fransızlar Aldı

Türkiye'nin önde gelen kozmetik firmalarından Tekin Acar Kozmetik Mağazacılık Ticaret A.Ş. satıldı. Satın alan firma ise Fransız Sephora Kozmetik A.Ş. Tekin Acar'ın Türkiye genelinde 80 mağazası bulunuyor.

Polisan'ı Japonlar Aldı

Polisan Holding'in yüzde 100 oranında iştiraki olan Polisan Boya'nın yüzde 50'si, 113,5 milyon dolar karşılığında dünyanın ilk 10 boya üreticisinden biri olan ve Japonya'nın lider boya üreticisi konumunda bulunan Kansai Paint Co. Ltd'ye satıldı.

Kuruyemişçi Peyman'ı Bridgepoint aldı

Özel sermaye fonu Bridgepoint, hissedarları arasında Esas Holding'in de bulunduğu kuruyemiş üreticisi Peyman'ı satın aldı.


Evet değerli okurlar, üretici konumunda olup da yabancı sermayeye satılan , takip edebildiğim firmaları paylaştım sizinle. Firmalarımızın en önemli ortak özelliği ise hepsinin faaliyet gösterdikleri sektörlerde dominant bir üretici konumunda olması.

Artan küresel rekabet, finansal ürünlerin maliyet yüksekliği ve erişimde yaşanan sıkıntılar, teknoloji/inovasyon başlıkları firmalarımızın bildiğimiz başlıca handikapları. Bunun dışında neler var , bu konuda ne tür araştırmalar yapılıyor , işin açıkçası ben de bilmiyorum.

Sağlıcakla