Sınır Tanımayan Gazeteciler, 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayınladı.

Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için dünya çapında çalışmalar yürüten bu sivil toplum kuruluşunun raporuna göre, geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155'inci sırada yer alan Türkiye'nin "kara liste" olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kaldı.

Son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydeden Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler" kategorisinde yer aldı.

Türkiye'ye özel bir bölüm ayıran kuruluş, Türkiye'yi 'en ürkütücü ülkelerden biri' olarak tanımladı.

100'ü aşkın gazetecinin tutuklu olmasının Türkiye'yi "dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi" ne dönüştürdüğünü vurgulayan kuruluş, açıklamasında, "Darbe girişimi hükümetin eleştirel kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağanüstü hal ilanı yetkililerin her ay onlarca basın kuruluşunu bir imzayla kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasına yol açtı" denildi.

Çeşitli ülkelerdeki basının durumu beş ayrı kategoride değerlendirilirken Türkiye'nin içinde yer aldığı kategori, bu yılki gerilemeyle en kötü dördüncü kategori oldu ve kara liste olarak adlandırılan ülkeler arasına girmesine az kaldı!

Ülkemizde basının durumu bu!

Ekonomik ve siyasi yönden bağımsız bir basını olmayan toplumların,doğru haber almaları mümkün olamayacağı için,bu durumda kamuoyunun sağlıklı oluşması da alınacak kararların doğru olması ve demokrasinin sağlıklı işlemesi de ne yazık ki mümkün olamayacaktır…