Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM), Türkiye için başlattığı 'Denetim Süreci' büyük tartışmalar yarattı. Ankara, karara 'Siyasi' ve 'Terör örgütlerine hizmet ediyor' açıklamalarıyla tepki gösterdi.

AKPM'nin raporunda OHAL uygulamasından, basın özgürlüğüne, terörle mücadele yönteminden, referandum sürecine, toplu işten çıkarmalardan, milletvekili, gazeteci ve akademisyenlerin tutuklanmasına kadar bir dizi talep yer alıyor.

AKPM, Ankara'dan özetle;

En kısa sürede OHAL'in kaldırılmasını;

Meclis'i bypass eden kanun hükmünde kararnamelerin kullanılmamasını ,

Çalışanların toplu işten çıkarılmalarına son verilmesini ve masumiyet karinesinin çiğnenmemesini,

Yargılanmayı bekleyen tüm milletvekilleri ve eş başkanların, mahkûmiyetleri kesinleşmemiş parlamenterlerin ve sayıları 150'den fazla olan hapisteki tüm gazetecilerin ve insan hakları savunucularının tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarını,

İdam cezasının yeniden gündeme getirilmemesini,

Savunmaların engellenmemesini,

Devletin kişilerin mallarına geçici olarak el koymasıyla ilgili uygulamalara dikkat edilmesini,

Eğitim hakkının ihlal edilmemesini,

Muhalefet etmenin suç olarak kabul edilmesine yönelik uygulamalara son verilmesini,

Medya, akademisyenler ve STK mensuplarına karşı, zorlayıcı sebepler ve yargı kararları yokluğunda 'Terör Örgütü Mensubu' suçlamalarından kaçınılmasını,

Referandum sürecindeki olumsuzlukların, Cumhurbaşkanına geniş yetkiler veren başkanlık sisteminin getireceği değişiklikler ve önerilen sistemde yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı konusunda endişelerin giderilmesini istemektedir.

Yukarıda dile getirilen taleplere, bu ülkede yaşayan ve ülkemizin dünyada hak ihlalleriyle değil, insan hak ve özgürlüklerinin eksiksiz uygulandığı saygın ülkeler arasında olmasını isteyen herkes 'evet' diyecektir.

Bu hak ve özgürlükleri, birileri bizi sıkıştırdığı için değil, kendi insanımızın en doğal hakları olduğu için savunmamız ve bir an evvel hayata geçirmemiz gerekmektedir.