Mesleki hayatımda en çok sevdiğim tanımlamalardan biri ''ÖZ DENETİM''dir. Hedefe götüren her şey mübah değildir! Seni denetleyen bir başka göz yoksa dahi insan kendi kendini denetlemeyi bilmelidir. İşte öz denetim tam bu durumda devreye girer.

Öz denetim- Öz düzenleme, bireyin bir hedefe ulaşmak için kişinin kendi davranışlarını kontrol etmesi, dürtülerine karşı koyabilmesi ve isteklerini bir süreliğine erteleyebilmesini ifade eder. Bu durum, tamamen içsel bir oto kontroldür. İnsanın kendi davranışlarını, duygularını yönetebilmesi öz denetimin temelini oluşturur. Birey davranışlarını belirli koşullara göre düzenleyerek duygu düşünce ve davranışlarını mevcut durumla uyumlu hale getirerek öz denetimini sağlamış olur. Gelişim süreci içerisinde dürtüleri kontrol edebilme, üç-dört yaşlarındaki çocuklar için çok zordur. Bu yaştaki çocuklar, dürtülerini kontrol edebilmek için inanılmaz bir çaba harcarlar. Yaş ilerledikçe öz denetim becerisi artar. Ancak öz denetim becerisi desteklenmediği sürece bu konuda yeteri kadar gelişim gösterilemez. Öz denetimin en önemli içeriklerinden biri, bireyin isteklerini-arzularını erteleyebilmesidir. Bu sebeple erteleme çocuk gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Yapılan çalışmalarda anaokulu yaşlarında isteklerini erteleme becerisi olan çocukların ilerleyen yıllarda okul başarılarının daha yüksek olduğu, sosyal ilişkilerde daha başarılı oldukları, daha az riskli davranış gösterdikleri görülmüştür. Ayrıca isteklerini erteleyebilen çocukların hayattan daha fazla keyif alabildikleri ve kendilerine güvenlerinin de arttığı belirtilmiştir. Tüm bunlar gösteriyor ki öz denetimi sağlayabilen bireyler olma yolunda ilerlemektedirler.

Tüm hayatımızı etkileyen bu kadar önemli bir konu varken, bizler genellikle iç denetimden çok dış denetimin peşine düşüyoruz. Hatta yetmiyor henüz kendimizi kontrol edemezken çevremizi kontrol etmeye çalışıyoruz. Başaramayınca sinirli, mutsuz, huzursuz ve katlanılmaz bir insan oluyoruz. Oysaki mutluluğun sırrı, insanın değiştiremeyeceği şeyleri kabul etmesinde, değiştirebileceği şeyler için harekete geçmesinde ve ikisinin arasındaki farkı fark edebilmesinde yatar. Öz disiplin sağlayabilmek mutluluğun bu kaynağına ulaşabilmek demektir. Bu sayede insan çevresiyle daha pozitif ilişkiler kurarak ve kendi iç denetimini sağlayarak daha sağlıklı bir ruhsal bütünlük sayesinde daha keyifli bir yaşam sürebilir.