Şehit cenazelerini gözlerinizin önüne getirin ve empati yapmayı deneyin. Orada en tarifsiz acının şehit annelerinin yüreğine bir yıldırım gibi düştüğünü görecek ve hissedeceksiniz.Bir anne için şehit acısı en büyük acıdır. Ateşin düştüğü yerde en çok acı çeken şehit anneleridir.

Şehit acısının altında dik durabilmek kolay değildir. Ama o şehit anneleri, şehit acısı karşısında 'Vatan Sağ Olsun ' diyebilen ve hainleri sevindirmemek için dik duran en fedakar annelerimizdir. Çünkü onlar kalan ömürlerini şehitlerinin tarifsiz acısı ve özlemi ile devam ettirmek zorundadır. Hal böyle iken ,devletimizin ve milletimizin en başta şehit anneleri olmak üzere bütün şehit yakınlarına sahip çıkması, en doğal olanıdır. Bu devletimiz ve milletimiz tarafından elbette yapılıyor. Bunu kimse inkar etmiyor. Ama bazı şeyler ister istemez eksik kalıyor. Bu eksikleri hatırlatmakta en çok şehit yakınlarına düşüyor. Çünkü onların baktıkları pencere ve oradan gördükleri farklı olabiliyor. Onlara itibar etmek gerekir.Bu onların acısını tamamen dindirmese de onları biraz olsun teselli etmeye yetecektir. Bu çağrımı duyan olur mu, bilmiyorum.Zaman zaman yaptığım bu çağrımı tekrarlamak istiyorum.Buradan muhataplarına en başta Cumhurbaşkanlığı'na,Milli Savunma Bakanlığı'na,İçişleri Bakanlığı'na sesleniyorum ve diyorum ki, evli şehitlerin anneleri de ,şehit evlatlarının madalyalarını almak ve yakalarına takmak istiyor.Bunun için Madalya Kanununa bir ek madde konulamaz mı?Devlet şehitlerimizin yakınlarına Devlet Övünç Madalyası veriyor.Ama şehit evli ise çocuğu varsa, şehit anne veya babasının bu durumda madalya alma hakkı hiç bulunmuyor.Bu durum evli şehitlerin anne ve babalarını son derece üzüyor ve boynu bükük bırakıyor.Bunu nereden biliyorum çünkü ben de evli bir şehidin abisiyim anne ve babamın bu konuda hissettiklerine ve düşündüklerine birinci dereceden tanığım.İşte bunun için diyorum ki, bu durumda olan şehit anne veya babalarından sadece bir kişiye öncelikle şehidin annesine onur madalyası verilemez mi?Maddi hiçbir değeri olmayan ama manevi değerine paha biçilemez bir onur madalyasının bir an önce bahsettiğim durumda bulunan şehit anne veya babalarına verilmesi ,devleti temsilen takdim edilmesi gecikmiş bir hakkın ve güzel bir vefanın gerçek sahibine teslimi olacaktır ,diye değerlendiriyorum.Onların madalya haklarını kimse görmezden gelemez.

Şehit annesi olup evladı bekar olduğu için evladının Devlet Övünç Madalyasını yakasına buruk da olsa büyük bir gururla takıp şehitliğe veya bir törene geldiğinde acaba evli şehitlerin anneleri ne düşünüyor biliyor musunuz? Evli şehitlerin annesi veya babası, 'Biz şehit annesi veya babası değil miyiz ki, bize devlet bir madalya bile vermiyor.' diye düşünüyor. Böyle bir düşüncenin altında evli şehit anne ve babalarının ezilmelerine kimse seyirci kalmamalıdır.Bundan böyle evli şehitlerin annelerinin boynu bükük kalmasın istiyoruz.Belki bugüne kadar bu durum hep gözden kaçtı ya da ötelendi ama bundan sonra ilk yapılacak iş evli şehitlerin annelerine onur madalyası adı altında bir madalya takdim etmek olmalıdır.İnanın bunun için bir çok sebep var.Belki biraz ağır olacak ama bir söz var ki hiç boşuna söylenmemiştir, 'ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar. '