Hiç şüphesiz şehit ve gazi kavramları, son derece hassas ve önemli kavramlardır. Şehit ya da gazi olmak için gidilecek ve mezun olunacak bir okul ya da bir kurs yoktur. Şehitlik ve gazilik herkese nasip olmayan çok özel bir rütbedir. Aynı şekilde şehit annesi,babası,eşi çocuğu,kardeşi olmak da herkese nasip olmaz.Buna ister kader deyin, ister Allah'ın bir ödülü deyin.

Vatan,bayrak,millet uğrunda verilen her can, inancımıza göre şehittir. Şehitlerimiz sadece milletimizin değil ,devletimizin de başının tacıdır.Türkiye, imkanları ölçüsünde şehitlerine ,gazilerine ve yakınlarına her fırsatta sahip çıkmaktadır. Şehit yakınlarına, gazilere ve yakınlarına devlet tarafından sağlanan haklar sürekli iyileştirilmektedir. Bütün bunlar yapılırken bazen uygulamada maalesef eksiklikler yapılmaktadır.Bu eksiklikler hak sahiplerini üzmektedir.Bu yüzden bunların düzeltilmesi kaçınılmazdır. Bir şehit yakını olarak inanıyorum ki; sesimize kulak veren çıkar ve doğrusu neyse o yapılır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı içerisinde şehit ve gazi haklarını yakından takip eden bir birim var. Bu birimin adı 'Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı' ,şehit yakınlarını ve gazileri en iyi anlaması ve anlatması gereken bir birim.Doğrusu şehit yakını kimliğimle yetkililere hatırlatmak ve sormak isterim ki; Şehit annesi / babası sadece şehit yakını mıdır?Anne ya da baba sadece şehidin yakını değildir.Anne ve baba şehide can ve kan verendir. Şehidin amcasının oğlu,şehidin dayısının kızı,şehidin halasının oğlu ,şehidin amcası,dedesi ,dayısı,halası ,kayınpederi,kaynanası için şehit yakını diyebilirsiniz. Ama şehidin annesi,babası,eşi,çocuğu,kardeşi için sadece şehit yakını derseniz işte bu çok eksik kalır.Üzerine basa basa söylüyorum ve hatırlatıyorum, şehidin annesi / babası sadece şehit yakını değildir. Öyle ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na tekrar tekrar soruyorum; şehit annelerine/babalarına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen aynı zamanda bir tanıtım kartı özelliği taşıyan Ücretsiz Seyahat Kartı üzerinde neden Şehit Ailesi Ücretsiz Seyahat Kartı ve hak sahibinin yakınlığını ise Şehit Annesi / Şehit Babası şeklinde yazmıyor da ,Şehit Yakını /Gazi /Gazi Yakını/Vazife Malulü/Yakını gibi ibarelere yer veriliyor.Mevcut kartlardaki annesi ibaresi şehidin annesi ya da şehidin babası şeklinde değil adeta bir torba ifade ile annesi,babası şeklinde yer almaktadır. Bu durum özellikle şehit anne ve babalarını üzmektedir.Şehit anne ve babaları kendilerine verilen 'Ücretsiz Seyahat Kartı'nın üzerinde açık ve net şekilde şehit annesi ve şehit babası gibi ibarelerin yer almasını istemektedir.Çünkü şehit anne ve babaları şehit annesi / babası olmayı buruk da olsa bir gurur kaynağı olarak görüyorlar. Onlara bu gururu yaşatması gereken yetkililer bu tür konularda biraz daha hassas olabilirler.

Şehit annesi, sadece şehit yakını gibi algılanmamalı ve görülmemelidir.Şehit annesi farklı şeydir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı şehit annelerine verdiği Ücretsiz Seyahat kartlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapmalıdır. Bu yapılırsa şehit anne / babaları buruk da olsa anlamlı bir gurur yaşayacaklardır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanıp hak sahibi şehit anne,baba,eş ve çocuklarına verilen mevcut Ücretsiz Seyahat kartlarının şehit anne ve babalarını onurlandıracak ifadeleri içermesi en başta şehitlerimize ve gazilerimize bir vefadır. Hatanın değil ama bir eksikliğin düzeltilmesi gerekmektedir.Bu durum, birileri için önemsiz ve basit bir şekilcilik olarak görülebilir.Ama bunun böyle olmadığını şehit yakını kimliğimle ifade ediyorum.Şehit annesi sadece şehit yakını değildir.