"Askerlik yapmayanı henüz adamdan saymayız."
"Askerde yemin etmeyen tam asker değildir."
Geçmişten bugüne askerlik kavramı,sosyal yaşamda o kadar önemli bir statüyle belleklere yerleşmiş ki...
Vatana ve millete sadık kalınacağına dair yeminle sorumluluklar sahiplenilirken, yemin törenleri biraz da kavuşmaların yaşandığı duygu dolu günlerdir.
İlik nakli olan Emine kızımızın ağabeyinin yemin töreni vesilesiyle geçen hafta Gökberk kışlasındaydım. Askeriyenin çevresinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen yüzlerce araç ve çocuklarını görmek için Samsun'un misafiri binlerce insan.
Anneler, babalar, kardeşler, teyzeler, dayılar, babaanneler, büyükbabalar…
Duyguların zirveye taşındığı bu töreni bir başka açıdan gözlemledim.
Tören alanında binlerce asker arasında herkes "Acaba bizim çocuğumuz hangisi" arayışında, ama tanımak için harcanan heyecan dolu çaba nafile.
Asker yakınları tribünleri tamamen doldurmuş, yüzlercesi de tören alanının kenarında ayakta. Bazıları ise tedbirli gelmiş, yerde oturmak için kilim dahi getirmiş. Diğer tarafta güzellikleri kaydetme adına ellerde telefon ve fotoğraf makineleri hazır halde.
Kışladaki komutanının, Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen aileleri "Hoş geldin" selamlaması için pisti dolaşırken oluşan coşku ve sevgi seli bambaşka. Milletimiz''Peygamber Ocağı''na sahip çıkarken, bir babanın komutana tüm aileler adına sarılması duyguları zirveye taşıyor.
Bando takımının marşlarla tören alanına girişi ise apayrı bir güzellik katıyor. Ve sıra heyecanla beklenen, askerlerin yemin anına geliyor.
Uzun masaların üzerinde ay yıldızlı bayrağımız ve silahlar. Koşarak masalara gelen askerler, bir elini masa üzerine, diğerini silah arkadaşının beline atıyor. Dosta güven düşmana korku veren gür bir sesle yemin ederken, bazı annelerin gözyaşlarına tanık oluyorum.
Balıkesirli askerin dönem arkadaşları adına yaptığı konuşma anlam dolu.
Tribündeki aileler kadar, alandaki askerlerde de büyük bir heyecan var. Aileler, resmigeçit sırasında evlatları tüm heybetleriyle önlerinden yürürken, bu güzelliği telefonlarına kaydediyorlar.
Yapılan bir anons; " Ailelerimiz tören alanında çocuklarıyla buluşabilir."Tören alanı bir anda insan seline karışıyor, askerlerimizin yakınlarıyla sarmaş dolaş görüntülerini tebessümlerle izliyoruz.
Hasreti bitiren, herkesi duygulandıran bu yürekten, sıcak kucaklaşmalar,milletimizin samimi duygularını sergileme anı…
Kimisi anasının elini öperken kimisi nişanlısına sarılıyor, kimisi minik yavrusunu kucağına alırken kimisi kız kardeşini bağrına basıyor. Kimisi gelen ikramları yere oturmuş paylaşırken, kimisi ise ailesi veya kimsesi gelmeyen asker arkadaşını ailesiyle tanıştırıyor.
Nerelisin? diye soruyorum kardeşiyle resim çektiren askere, "Kayseriliyim" diyor.
Torununu babasıyla buluşturan babaannenin habersiz resmini çekip "Siz nerelisiniz?" diyorum. İskenderunluyuz diyor.
Özlemlerin son bulduğu saatlerde tanık olduğumuz gerçek.
'Asker Ocağı Sen Ne Bereketli Yersin.'

Samsun bir haftada üç şehidine kucak açtı. Önceki akşam helikopter kazası ve on üç şehidimiz var. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına ise sabırlar diliyorum.