29 Nisan 1920(1336) tarihli Hiyanet-i vataniye Yasasına göre kimler hain değil ki?

Bu yasanın metnine göre saltanatı ve halifeliği kaldıranlar, BMM'ye karşı ayaklananlar, onun meşruiyetini tanımayanlar vatan haini kabul edilmişlerdir. Daha sonraki yıllarda yapılan eklerle bazı dini faaliyetler de 'vatana ihanet' kapsamına alınmıştır. İlgili yasa merhum Özal tarafından kaldırılmıştır.

Aksi halde niceleri bu yasaya göre vatan haini olarak kabul edileceklerdi. Buyurun tarihle birlikte okuyalım:

BiRiNCİ MADDE — Makamı muallayi hilafet ve saltanatı ve memaliki mahrusai şahaneyi yedi canipten tahlis ve taarruzatı def maksadına matuf olarak teşekkül eden Büyük Millet Meclisi'nin meşruiyetine isyanı mutazammm kavlen veya fiilen veya tahriren muhalefet veya ifsadatta bulunan kesan, haini vatan addolunur.

İKİNCİ MADDE — Bilfiil hiyaneti vataniyede bulunanlar şaiben idam olunur. Feranzimethal olanlar ile müteşebbisleri Kanunu cezanın kırk beşinci ve kırk altıncı maddesi mucibince tecziye edilirler.

ÜÇÜNCÜ MADDE — Vaiz ve hitabet suretiyle alenen veya ezmenei muhtelif ede eşhası muhtelifeyi sırren ve kavlen hiyaneti vataniye cürmüne tahrik ve teşvik edenlerle işbu tahrik ve teşviki suver ve vesaiti muhtelife ile tahriren ve tersimen irtikap eyliyenler muvakkat küreğe konurlar. Tahrikat ve teşvikat sebebiyle maddei fesat meydana çıkarsa muharrik ve müşevvikler idam olunurlar.

DÖRDÜNCÜ MADDE — Hiyaneti vataniye maznunlarının mercii muhakemesi ikan cürüm edilen mahaldeki bidayet ceza mahkemesidir. Ahvali müstacele ve fevkaladede maznunun derdest edildiği mahal mahkemesi de icrayi muhakeme ve itayi karara salahiyettardır.

BEŞİNCİ MADDE — Hiyaneti vataniye maznunlarının muhakemesi bidayet ceza mahkemelerinden verilecek gayri muvakkat tevkif müzekkeresi üzerine her halde mevkufen icra edilir.

ALTINCI MADDE — Zabıtai adliye memurlarının tanzim edecekleri tahkikatı iptidaiye evrakı dairei istintaka tevdi olunmaksızın mahallin en büyük mülkiye memuruna ita olunur ve onun tarafından dahi müddeiumumiler vasıtasiyle yirmi dört saat zarfında mahkemeye verilir.

YEDİNCİ MADDE — Hiyaneti vataniye maznunlarına ait muhakemat, bir sebebi mücbir olmadıkça azami yirmi günde hükme raptolunacaktır. Bu müddeti bila- sebebi mücbir tecavüz ettiren mahallî zabıtası ile mahkeme heyeti Kanunu cezanın yüz ikinci maddesi zeyli mucibince cürmünün derecesine göre tecziye edilmek üzere mafevki mahkemesince muhakemesi bilicra azami yirmi gün zarfında hükme raptedilecektir. Ve bütün idamlar Meclis'in tasdikinden sonra infaz edilir.

Yeni Anayasada yeni bir tanıma ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Selam ve dua ile…