Günümüzde herkesin elinde olan ve bazıları için kişisel veri yuvası haline gelen akıllı telefonlarınızı ne kadar koruyorsunuz? Günümüzde neredeyse her beş kullanıcıdan birisi internette akıllı telefonu ile geziyor. Ve yine günümüzde, her on akıllı telefondan üçü zararlı bir tehditle karşılaşıyor. Akıllı telefon kullanımının artması, siber suçluları da bu alana yönlendiriyor. Mobil zararlı yazılımların her geçen sene artmasıyla, tehdit daha da büyüyor. Bu zararlılar sizin kişisel bilgilerinizi çalmaktan tutun, verilerinizi şifreleyerek sizden fidye istemeye kadar varıyor.
Telefonunuzdaki hassas verilerden biraz bahsedelim;
• Bankacılık aktivitelerinin %57'si, mobil telefondan yapılıyor. (2015 yılı araştırma verilerine göre, tahminimce bu sayı daha da artmıştır)
• GPS gerektiren uygulamalar, sizin nerede olduğunuzu biliyor. Bu bilgi, genellikle telefonunuz üzerinde tutuluyor.
• Bazı sitelere giriş için kullandığınız veya ödeme için istenen SMS mesajı ile aldığınız onay kodları, telefonunuz üzerinde tutuluyor.
• Sosyal medya uygulamalarından fotoğraf ve kişisel bilgi paylaşıyorsunuz.
• Fitness ve sağlık uygulamaları sizin adımlarınızı, kalp atışınızı ve yeme düzeninizi tutuyor.
Bütün bunlar bir siber suçlunun hakkınızda pek çok şey öğrenmesi ve sizi hedef alması için yeterli. Hayatınızın bu kadar içinde olan ve kişisel verilerinizi tutan bir cihazı iyi korumanız gerekiyor.
Telefonlardaki güvenlik problemleri
En büyük güvenlik problemi bir yerde unutulan ve kaybolan telefonlar. Siz nereye giderseniz telefonunuz da sizinle beraber geliyor ve gittiğiniz yerde telefonunuzu unutma ihtimaliniz var. Eğer bir siber suçlunun telefonunuza fiziksel erişimi varsa, verilerinize erişmesi çok da zor değil.
Bir diğer güvenlik problemi, üçüncü parti uygulamalar. Play Store ya da iTunes üzerinden değil de başka bir yerden indirdiğiniz uygulamalar, güvenlik testlerinden geçmemiş uygulamalardır ve içerisinde zararlı yazılım barındırabilir. Apple iPhone bu konuda çok sıkıdır; uygulamalar sadece iTunes üzerinden indirilebilir ve bu yönüyle Android'den çok daha güvenlidir.
Diğer bir problem ise güncellemeler. Telefonlarını aktif olarak kullanan insanlar genellikle güncellemekten kaçınmakta, bazıları tamamen kapatmakta. Unutmayın, o güncellemeler içerisinde güvenlik yamaları barındırıyor ve bazı durumlarda siber suçluları uzak tutuyor.
Sosyal mühendislik ve oltalama yöntemleri de bilgisayarlarda olduğu gibi mobil cihazların da güvenlik problemleri arasında. Aldığınız SMS mesajlarına dikkat edin.
Son olarak, telefonlar üzerinde kullanılan güvenlik önlemleri pek de yaygın değil. Bilgisayarınızı korumak için kullandığınız antivirüsler ve diğer güvenlik çözümleri varken, telefonunuzun korumasını işletim sistemi ve uygulamaların güvenliklerine bırakıyoruz.
Güvenli kalmanın yolları
• Telefonunuzun ana ekranı mutlaka parola korumalı ve mümkünse parmak izi korumalı olsun. Telefonunuz çalınırsa zaman kazanmanızı sağlar.
• Verilerinizi şifreleyin.
• Telefonunuzun çalınması durumunu göz önünde bulundurarak, telefonunuzun içerisindeki her şeyi uzaktan silebileceğinizden emin olun. Android ve iPhone telefonlarda olan bu özellik size aynı zamanda telefonunuzun konumunu da söyleyebilir.
• Verilerinizi yedekleyin.
• Üçüncü parti uygulamalardan uzak durun.
• Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız, telefonunuzu jailbreaklemeyin (iPhone) ya da rootlamayın (Android). Telefonunuzun güvenliğini kendi elinizle zayıflatıyorsunuz.
• Güncellemelerinizi kesinlikle yapın. Android telefonlar yeni güvenlik güncellemeleri konusunda iPhone telefonlara göre biraz daha yavaş kalıyorlar. Aynı zamanda, Android telefonlara verilen güncelleme desteğinin süresi de kısıtlı. Eğer telefonunuz bu güncellemeleri mümkün olduğunca, uzun süre alsın istiyorsanız, telefonunuzu araştırmadan satın almayın.
• Sosyal mühendislik saldırılarına karşı dikkatli olun. Bankacılık uygulama mesajları, kötü niyetli SMS mesajları ve emaillere karşı dikkatli olun. Eğer bir mesaj ya da mail şüpheli görünüyorsa, muhtemelen öyledir.
• Herkese açık wifi ağlarını dikkatli kullanın. Hassas verilerinizi içeren uygulamaları bu ağlarda kullanmamaya özen gösterin.
• Telefonunuza zararlı yazılımlara karşı koruma yükleyin.