Bilim insanları, haziran ayında Batı Avrupa'yı etkileyen aşırı sıcakların iklim değişikliği nedeniyle daha yoğun hissedildiğini açıkladı.

Portekiz'de onlarca kişinin yaşamını yitirmesine yol açan orman yangınları gerçekleşirken Avrupa'da, en sıcak haziran yaşandı.

Kuzey Kutbu'nda sıcaklık aralık ayında, ortalamalara göre 20 derece daha yüksekti. Grönland'de buz kütlelerinin kalınlığı, rekor seviyelere düştü.

Araştırmacılara göre atmosfere karbon salımını azaltmak için acil önlemler alınmadığı takdirde, benzer sıcaklar daha da sık yaşanacak. Haziran ayında yaşadığımız aşırı sıcaklar, yüzyılın ortasına geldiğimizde normal sıcaklıklar olacak!

Bilim insanları, pek çok hayvan ve bitki türünün iklim değişikliğinin hızına uyum sağlayamayacağını, bazı hayvanların artan sıcaklıklar nedeniyle fiziksel olarak yer değiştirebileceğini; ancak, dağlarda ya da adalarda yaşayan hayvanların göçmesinin mümkün olmadığını söylüyor.

Siyasiler, iş dünyası, sanatçılar ve eylemciler harekete geçti. Fransa'nın başkentinde geçen aralıkta 193 ülke tarafından imzalanan Paris Anlaşması, atmosfere gaz salımından sorumlu olan en az 55 ülke tarafından imzalandıktan sonra artık uluslararası hukukun bir parçası oldu. Anlaşmayı imzalayan ülkeler, 2100 yılına kadar küresel ısınmayı sınırlandırmak için çaba sarf etme sözü verdiler.

İklim değişikliğinin fakir ülkelerde yol açtığı kuraklık, yoksulluk ve açlık gibi zararlarda zenginlerin sorumluluğu var. Ama, zengin ülkeler sera gazlarının yarattığı zararlardaki yasal sorumluluklarından kaçınıyorlar.

İklim değişikliğinin bir "aldatmaca" olduğunu söyleyen Trump, Paris Anlaşması'nı imzalamadı.

Dünyadaki zenginlikleri yağmalayan açgözlü emperyalistler, insanlığın sadece bugününü değil yarınlarını da çalmaktadır.

Buna 'dur' demek lazım!