Geçen yıl kapatılan dershanelerin ardından yaşanan panik ve özel liselere yöneltilen öğrencilerin yarattığı kaosun etkisi, henüz hafızalardan silinmemişken şimdi de yayınlanan bir KHK ile özel etüt merkezleri kapanıyor.

Bu merkezlerde ağırlıklı olarak TEOG sınavlarına hazırlanan öğrencilere yönelik kurslar düzenleniyordu.

Kapatılan özel etüt merkezleri yerine bir yandan özel ortaokullar açılıyor. Diğer yandan Milli Eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında yapılacak protokolle belediyelere açtırılacak 'Sosyal Etkinlik Merkezleri''ile çocukların okul dışındaki eğitimleri belediyelere emanet edilecek.

'Sosyal Etkinlik Merkezleri''nin içeriğine ilişkin MEB yönetmeliği açıklandı.

Yönetmeliğe göre sosyal etkinlik merkezleri, tamamı belediyeye ait veya kiralanan binalarda açılacak. Faaliyetler okul döneminde 07.00 ile 19.00 saatleri arasında, yaz döneminde ise saat 21.00'e kadar sürecek.

Kapatılacak özel etüt merkezi ile 50 bine yakın eğitimcinin işsiz kalacağı eleştirilerine karşın, sosyal etkinlik merkezleriyle belediyeler yeni istihdam alanı yaratıp, eğitimcileri maaş karşılığı haftalık en az 40 saat çalıştırılabilecek.

Bu merkezler MEB maarif müfettişleri veya görevlendirilecek kişilerce denetlenecek.

Yönetmelikte 'Sosyal etkinlik merkezlerinde öğrencilerden ücret alınmaması esastır' denilse de, belediyelerce 'yıllık etkinlik giderlerine katkı sağlamak amacıyla katkı ücreti alınabilir' denilerek kursların ücretlendirilmesinin önü açılmış oluyor.

Türkiye genelinde AKP'li 817, CHP'li 232, MHP'li 169 belediye, kendi destek kursları ve sosyal etkinlik merkezi ile çocukları eğitirken, eğitimin içine daha çok siyaset karışacağı kaygıları da sürüyor.