Geçen hafta , yurt içi ve yurtdışı zirveler yapıldı. Yurtdışında yapılan G 20 Zirvesinin kamuoyuyla paylaşılan sonuç bildirgesinde, 'Terörle mücadele, küresel ticaret, iklim ve Afrika ile işbirliği' konuları ön plana çıktı. Terör eylemleri yapan örgütlerin kullandığı silah ve mühimmatların menşeine bakıldığında; söylemlerin eylemlere yansımadığını, ulusal çıkarların küresel hedeflerin önüne geçtiğini samimi olarak söyleyebiliyoruz.

İkinci dikkat etmemiz gereken başlık ise: Küresel Ticaretin önündeki korumacılık engelinin kaldırılması. Dünyaya salık verilen bu söylemin tarafımdan yapılan okuması: Biz sizin ülkelerinize, bizim sizin için oluşturduğumuz standartlarda ürün ve hizmet satışını rahatça, engelsiz bir şekilde yapabilelim, sizin bize yapacağınız ürün ve hizmet ihracatında bizim belirlediğimiz standart ve koşullar geçerlidir şeklinde.

Üçüncü gözden kaçırılmaması gereken başlık ise Afrika. Küresel aktörlerin hedef kıtası olan Afrika'da değerlendirilmeyen ancak çokça değeri içerisinde barındıran bu coğrafya enteresan gelişmelere açık durumda!..

Gelelim Samsunumuzu ilgilendiren zirveye. Yakından takip ettiğimiz tıbbi cihaz imalat sektörümüz için geçen ay başkentte güçlü bir masa kurulmuştu. Siyaset ve sektörü ilgilendiren kurumların üst düzey yöneticilerin buluştuğu masada sektörün gelişimine yönelik fikir birliği yapılmıştı. Devam eden süreçte geçen hafta ülkemizdeki tıbbi cihaz ürünlerinin başlıca alıcısı konumunda olan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz ve teknokratlardan oluşan ekibi Samsun'a geldi. Oldukça yoğun yerel gündemde kaybolup giden oysa tıbbi cihaz imalat sektörümüz için bir eşik olan yerel zirve çok önemli bir gelişmeydi.

Zira yapılan üretim tesisleri ve toplantılar sonucu açıklama yapan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, 'Özellikle kamu idarelerinin yaptığı satın almalarda Türkiye'de üretilen ürünlerin alınıp kullanılmasını teşvik edici yaklaşım sergileyeceğiz. Sadece şehir hastanelerinde değil, ülkemiz sathında Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında alım yaparken özellikle bu hususa özen göstermelerini isteyeceğiz. Bu hususta Sağlık Bakanlığı olarak istekli ve kararlıyız' dedi.

Bunlar sektörün ve bizlerin beklediği ve arzu ettiği gelişmeler. Sürecin devamında oluşacak gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Geçen hafta ilimize bir ziyarette bulunan ve 2002 yılında çıktığımız 'Ulusal Tıbbi Cihaz İmalat Sanayi' yolculuğumuzda, her zaman yanımızda duran , iletişim kanallarını açık tutarak desteğini hiçbir zaman esirgemeyen SEİS Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler Başkanı Sayın Metin DEMİR'e sektöre verdiği katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.