Sendikalar, işçi ve emekçilerin, ekonomik, sosyal ve demokratik haklarını birlikte savunarak elde edebileceklerini idrak ederek oluşturdukları sınıf ve kitle örgütleridir. Sınıf örgütleridirler; çünkü bütün çalışanlar kendiliğinden aynı sınıftandır, çalıştıranlar da diğer sınıftan... Bunun ayrımına vararak örgütlenmeleri ve kitleselleşmeleri de esastır.

Avrupa'da sanayi devrimiyle oluşan burjuvazinin yoğun sömürüsünü sınırlandırmak amacıyla kurulan sendikalar, bizde her şey gibi geç ve icazetli olarak ortaya çıkmışlardır! Ancak bunun iki istisnası vardır: İlki 15-16 Haziran direnişiyle teslimiyetçi Türk-İş çizgisine karşı kurulan DİSK, diğeri de 12 Eylül faşizminin baskılarıyla ezilmiş kitlelerin, yok edilmiş haklarını inadına barış, demokrasi ve özgürlük talepleriyle 90'lı yıllarda ortaya çıkardığı KESK.

Her iki örgüt de siyasal çevrelerin sürekli hedefi olmuş, üyeleri sürülmüş, tutuklanmış, hapsedilmiş ve karşılarına kurulan paravan işbirlikçi örgütlerle engellenmeye çalışılmışlardır. Bugün üye sayıları olarak diğer büyük(!) konfederasyonların gerisinde olsalar da mücadele pratikleriyle, emek ve demokrasi mücadelesinde tuttukları yer itibarıyla, ulusal ve uluslararası arenada saygı ve kabul görmeye devam etmektedirler.

Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu görevlileri sendikalarının üye sayılarını Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, yaklaşık 2,5 milyon memurdan 1,7 milyonu sendikalı. Geçen yıla göre sendika üyeliğinde düşüş var.

Son 15 yılda iktidarın 'yürü ya sendikam! Dediği Memur-Sen yaklaşık 1 milyon üye ile en fazla üyeye sahip konfederasyon oldu. Memur-Sen'i, Türkiye Kamu-Sen ve KESK izliyor.

Önümüzdeki süreçte kamu çalışanlarının iki yıllık ücret ve sosyal haklarının belirleneceği 'toplu sözleşme' görüşmelerine yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen katılacak. Geçen dönem, kamu çalışanlarının haklarını savunmak şöyle dursun, hiç zorluk çıkarmadıkları iktidar tarafından, genel başkanlarının milletvekilliğiyle ödüllendirildiği; atama ve yönetici olmak isteyenlerin, ayrıca sözleşmelilerin iş güvenceleri için zorunlu üye olmak zorunda bırakıldığı Memur-Sen, bakalım bu dönem ne yapacak…