Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM) tarafından her yıl üniversiteye geçiş için iki aşamalı sınav yapılıyor: YGS ve LYS.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'na yaklaşık 2 milyon öğrenci katılmış, bunlardan 1,5 milyonu da ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na katılmaya hak kazanmıştı.

LYS sonuçları da açıklandı.

İki matematik sorusunun iptal edildiği sınavlarda 14 puan türünde birer aday, 4 puan türünde ise ikişer aday 500 tam puan aldı. Sınavlarda sorulan 80 matematik sorusuna verilen doğru yanıt ortalaması16 oldu. Fizikte 30 sorudan 7, kimya ve biyolojiden 30 sorudan 10, Türk Dili ve Edebiyatında 56 soruda 21, coğrafyadan 24 soruda doğru yanıt ortalaması ise 9 oldu.

Bu sonuçlar, ortaöğretimimizin durumunun hiç de iç açıcı olmadığını gösteriyor.

1,5 milyon gencimiz, gelecekte ne yapacaklarından, kendi ilgi, istek ve yeteneklerinden daha çok, iş ve getirisi yüksek alanlarda okumanın telaşında. Çünkü ekmek aslanın ağzında!

Üniversitelere başvurular,18-26 Temmuz tarihlerinde bilgisayar ortamında yapılacak.

Ülkemizde iki yüze yakın devlet ve vakıf üniversitesinde, yaklaşık 8 milyon gencimiz öğrenim görüyor. Bu gençlerin bir yükseköğrenim programına yerleştikten sonraki en büyük sorunu, barınma ve nitelikli bir eğitim oluyor. Çünkü devlet yurtlarının kapasitesi çok yetersiz. Çoğu taşra üniversitesinde neredeyse hiç profesör ve doçent yok.

Beslenme, barınma ve nitelikli eğitim alabilmelerinin yanında, okulları bitirince 'iş bulabilir miyim?' kaygıları içinde bir gençlik yetiştiriyoruz.

Sonuçlar ne olursa olsun, hepinizi kutluyoruz.

Tüm sorunlara rağmen,'enseyi karartmadan',umutlarınızı hep diri tutarak yarınlara güvenle bakmanızı istiyoruz sevgili gençler.

Gençlik gelecek, gelecek siz gençlerindir...