43 yıl önce 20 Temmuz 1974'te ne olduğunu bilen var mı? Elbette biliyoruz, elbette hatırlıyoruz. 20 Temmuz 1974, Türk askerinin Kıbrıs'a barış için çıkarma yaptığı önemli bir tarihtir. Kıbrıs'ta yaşanan vahşi Rum mezalimini ve Enosis hayalini sona erdirmek için Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yavru vatan Kıbrıs'a garantörlük hakkını kullanarak Mehmetçikleri sadece barış için gönderdiği tarihtir. Çünkü Kıbrıs Türkü, Rum mezalimi altında inim inim inlerken anavatan Türkiye bu vahşete seyirci kalamazdı. Türkiye vahşete dur demek için Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapıldığı yıllar, çocukluktan gençliğe ilk adımı attığım yıllardı. Şimdiki gibi ne televizyonumuz ne de internetimiz vardı. Cep telefonumuz ve sosyal medyamız da yoktu. Hatta evimizde sabit telefon bile yoktu. Hepimizin gözü kulağı gazeteler ve TRT radyosu idi. Kıbrıs Barış Harekatı'nı da o günlerde ilk önce radyodan ve devamında gazetelerden öğrendik. Şehitler veriyorduk ama Türk askeri insanlık ve barış adına Kıbrıs'ta büyük bir kahramanlık destanı yazıyordu. Kıbrıs Barış Harekatı, çok uzun sürmedi 20 Temmuz 1974'te başlayan barış harekatı, 14 Ağustos 1974'te sona erdi. Türk Silahlı Kuvvetleri, toplam 497 şehit verdi. 497 ana kuzusu barış ve özgürlük için yavru vatan Kıbrıs'ta şehadet şerbeti içip, Hakk'a yürüdü. O kahramanların sayesinde, Kıbrıs'a barış geldi. O şehitlerin ve orada gazi olanların hangisini unutabiliriz? Hepsine şükran borcumuz var. Yavru vatan Kıbrıs, anavatanımız Türkiye'nin bir parçasıdır. Kıbrıs Türklerinin ayağına batan diken, hepimizin canını acıtır. Her ülkenin hassasiyetleri vardır. Kıbrıs da bizim hassasiyetimizdir. Oradaki yangın, evimizdeki yangın gibidir. Farklı düşünemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti farklı düşünmediği için 497 evladını yavru vatan Kıbrıs'ta şehit vermiştir. Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştiren ne Başbakan Karaoğlan Bülent Ecevit'i ne Başbakan Yardımcısı Mücahit Necmettin Erbakan'ı ne de kızı Ayşe'yi tatile gönderen Dışişleri Bakanı Turan Güneş'i unutamayız. Eğer unutursak vefasızlık yapmış oluruz. Özetle ifade etmek istiyorum ki, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, Edirne'den Kars'a Türk halkını tek yumruk ve tek vücut yapmıştır. Ülke içinde yaşanan bazı sorunlara rağmen bu süreçte hiçbir çatlak ses çıkmamış, hiçbir şekilde ayrılığa gayrılığa düşülmemiştir. Kıbrıs Barış Harekatı, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren güzel bir adım olmuştur. 497 Kıbrıs şehidinin 55'i yanlışlıkla savaş uçaklarımızın kendi savaş gemimiz olan Kocatepe muhribini Yunan Savaş gemisi zannederek batırması nedeniyle olmuştur. Bu durum ayrıca üzüntü kaynağımızdır. Sonuç olarak 497 vatan evladını şehit verdik. Kıbrıs'ta bu şehitlerimizin mezarları var. Şehitler hepimizin, hiçbirisini ayırmıyoruz ve asla unutmuyoruz.Nur içinde yatsınlar, mekanları cennet olsun. Anavatandan uzak olabilirler ama hepsi kalbimizin en güzel köşesinde yaşıyor,hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyoruz.Onları yetiştiren fedakar anne ve babalarına da şükranlarımızı sunuyoruz. Çok az da olsa bazılarının anne ve babalarından hayatta olanlar olduğunu biliyorum. Allah onlara da sabır versin. Bu arada hiçbir Kıbrıs gazisini de unutmuyoruz. Kıbrıs gazilerimizle özellikle gurur duyuyoruz. Biliyoruz ki onlar gerçek anlamda gazidir. Kıbrıs gazilerimizin birer kahraman olduklarını unutmuyoruz.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri, toplam 497 şehit vermiştir.Bu şehitler sayesinde Kıbrıs'ta yaşanan ve yaşanması muhtemel olan vahşet sona erdirilmiştir.Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunan ordusu, Kıbrıs Türküne dokunmanın bedelini ağır ödemiştir. Mehmetçiğin Kıbrıs çıkarması, Kıbrıs Türk halkı için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu yüzden Kıbrıs şehitlerimizi ve Kıbrıs gazilerimizi unutmuyoruz. Hepsinin önünde saygı ile eğiliyoruz.Kıbrıs şehitlerimizle birlikte tüm şehitlerimize rahmet ,yakınlarına sabır diliyoruz.Kıbrıs gazilerimizin de diğer gazilerimizle birlikte başımızın tacı olduklarını unutmuyoruz. 497 Kıbrıs şehidine ve sayısını bilmediğim Kıbrıs gazilerine minnettarız.