Geçen hafta içerisinde İstanbul Sanayi Odası'nın(İSO) her yıl yaptığı Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayici Kuruluşu'nun 2016 yılı raporu sonuçları açıklandı. Samsunumuzdan beş firma (Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş.,Sampa Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.,Erçal Fındık Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.,Adeka İlaç San. ve Tic. A.Ş. ve Yeşilyurt Enerji Elektrik Üretim A.Ş.) listede kendisine yer buldu. Firmalarımıza teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

Firmalarımız Yükseliş Eğiliminde

Genel anlamda baktığımızda, firmalarımızın 2016 yılında basamakları atlayarak geçen yılki sıralamalara göre üst sıralara tırmandığını görebiliyoruz. İyi analiz ve okuması yapılması gereken bir husus!

Karadenizli Bir Aile

Biz dönelim asıl konumuza; Samsunumuzda bulunan sanayi kuruluşlarını ne kadar tanıyor ve onlarla yeterince iletişimimiz var mı?

1950'li yılların başında Trabzon'un Çaykara İlçesi'nden İstanbul'a giderek ticaret hayatına giren baba ve babadan işi yetmişli yılların başında devir alarak İstanbul Sefaköy'de orman ürünleri imalatına başlayan üç kardeş. Üretim kalitesi ve rekabet gücüyle büyüyen işler ve devamında özelleştirme kapsamında 1996 yılında grubun bünyesine Vezirköprü Orman Ürünleri'nin katılması. Akılcı hamleler, niş alanlara yönelerek ihracata yönelim ve birbirini tamamlayan yatırımlar. Gelinen noktada; '2015 yılında üretimden net satışla 15. sırada iken 2016 yılında 14. sıraya yükselen' Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş.

Ülkemizde Tek Dünyada Beş Üretici Firmadan Bir Tanesi

Bünyesinde yedi şirketi bulunduran Turanlar Şirketler Grubu'na 1996 yılında dahil olan Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş. ülkemizde tek, dünyada ise beş firmadan biri olarak Filtre Kağıt (Poşet Çay Kağıdı) üreticisi konumunda. Bu ürün üretilmeden önce ülkemiz ihtiyacının tamamını ithalat yoluyla karşılıyordu.

Hedefleri Olan Bir Yapı

Turanlar Şirketler Grubu bünyesindeki şirketler ile orman ürünleri endüstrisi, deniz nakliyat, müteahhitlik, turizm, gıda ve kağıt sektörü alanında faaliyetlerini yürütüyor. Yaklaşık yıllık 120 milyon metrekare civarı büyüklüğü olan Türkiye parke pazarında % 20 paya sahip olan Turanlar Şirketler Grubu'nun bünyesinde barındırdığı 3000 yatak kapasitesi ile turizm sektöründe zincir otel olabilme hedefini hatırlatmakta fayda görüyorum.

Ar-Ge ve İnovasyona Ağırlık Veriyorlar

Özellikle parke üretiminde ciddi lisans bedelleri ödeyen grup, yakın gelecekte Ar-Ge ve İnovasyona daha çok yoğunlaşıp özellikle kağıt sektöründe yağ ve hava filtrelerinde kullanılmakta olan 'Filtre Kağıdı' üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor. Grup Yönetim Kurulu Üyesi Murat Turan, verdiği bir röportajda 'Gelecekte daha farklı kağıt ürünleri üretecek ve bir limana yakın yeni bir tesis düşünüyoruz. Artık o know-how bizde var, o insan kaynağına da sahibiz…' diyor.

Neden Samsun Olmasın?

Yakın zamana kadar takip ettiğim yağ ve hava filtreleri üretiminin ülkemizde Marmara ve Mersin bölgelerinde yoğunlaştığını biliyorum. Ancak grubun Samsunumuzda bulunan üretim tesisini ve çok sayıda limana sahip olduğumuzu, lojistik köyün faaliyete geçebilmek için gün saydığını dikkate aldığımızda, şehrimizin yapılan yatırımlar ile beyaz yakalar tarafından yaşanılabilir statüye eriştiği gerçeğini masaya koyduğumuzda yatırımın rotasının Samsunumuza dönmemesi için hiçbir neden yok. Henüz kaybettiğimiz bir şey yok.

Evet değerli okurlar, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların çokça olduğu Samsunumuzda, dünyada filtre kağıt üreten beş firmadan bir tanesinin Samsunumuzda olduğunu hatırlatmak, bu firmamızı da kısaca tanıtmak istedim. Bu tür yatırımların çevreyle barışık olarak sayısını artırabildikçe, katma değeri yüksek ürünlere yönelebildikçe daha güzel olacak Samsun.

Sağlıcakla