Her siyasetçi gibi, hele de belli bir ideolojik kaynaktan beslenen ve o kaynağa sonuna kadar sadık kalan her siyasetçi gibi onun da elbet karşıtları vardı. Ama insani erdemlerini ideolojisinin ve hele de siyasi hesaplarının önüne çıkarmasının sadece bu kentte değil bu ülkede her kula nasip olmayan bir karşılığı olduğunu da cenazesindeki o mahşeri cemaat kalabalığı bir kere daha gösterdi. Bu kentte yaşayan ve onu tanıyan hemen her siyasi ve ideolojik kökenden, her meslek ve meşrepten insanın cenazesinin karşısında el bağlamasındaki samimiyet ve hüzünden herkesin ama özellikle de siyasetçilerin çıkarması gereken oldukça çok ders var. Umarım hepimiz gereken dersleri alırız.

İnanmak ve sevmek; biri birine zıt değil aksine birbirini tamamlayan iki kavrammış meğer. Bir davaya inanmak ama o davaya inanmayan insanları da sevmek, insanı nasıl da insan yaparmış, bunu merhum İhsan Kalkavan'ın cenazesinde bir kere daha gözlemledik. Dünyevi varlığın şımartmadığı insanların şu veya bu partiden ya da şu veya bu ideolojik gruptan olması, onun sevilmesine hiç de mani değilmiş! Şımarmayan, küstahlaşmayan ve tevazuyu elden bırakmayan insana güç de makam da servet de pek yakışır. Sorun o makam ve mevkinin, o servetin onları taşıyamayacak 'sonradan görmüşlerin' elinde topluma kötü örnek olmasıdır.

Maddi alemde imkansız olan ölümsüzlüğün peşinde koşmak yerine, gönüllerde yaşamanın sırrına erebilsek ve olmazı aramak yerine mümkünü elde etmeye çalışsak dünya ne güzel olurdu. Dünyada yaşamak yerine kalplerde yaşamak; ebedi hayat bu değil midir ve kaç kula nasiptir ki? Ya da kaçımız o olmazın peşinde koşmaktan o mümküne dönüp bakmaya fırsat buluyoruz ki?

Ölümler, hele de güzel insanların ölümleri bir iç hesaplaşmaya da vesile oluyor. Aileye ve dostlara verdiği acılar yanında, o insanın hatırasına sadık kalabilmek gibi bir ahlaki sorumluluk da yüklüyor. Umarım cami avluları, bize aynı zamanda iyi insan olmanın erdemlerini anlatan mekanlar olur.

Bir güzel insandan geriye kalan güzel hatıraların ve onun aziz ruhunun önünde bir kere daha saygıyla eğiliyor; Allah'tan merhuma sonsuz rahmetler, geride kalanlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.