Ben beyaz yakalı bir işçiyim. Ben de hayatımı bir ücret karşılığında çalışarak idame ettirmekteyim. Bu yüzden bu köşede sıkça, işçi ve emekçilere yönelik yazılara rastlarsınız. Ancak en zor olanı kaybedilen yaşamlara dair yazmaktır!

Ne yazık ki, en ucuz şeyin insan hayatı olduğu bir ülkede yaşıyoruz! Her gün pek çok ölüm haberiyle kahroluyoruz. İş cinayetlerine kurban verdiğimiz insanları da teröre kurban verdiğimiz gençlerimiz gibi gazete sayfalarının altında hatta içeride bir yerlerde unutturacağını sananlar yanılıyor! Teröre kurban giden çocukların acıları kıyamete kadar bir annenin yüreğini nasıl yakacaksa, iş cinayetlerinde öldürülen yoksul insanların ahı da yetim çocuklarının gözbebeklerinde sonsuza kadar var olacaktır!

'Akrep gibisin kardeşim,
korkak bir karanlık içindesin akrep gibi. 'demiş ya şair.
Birilerinin bu durumu görmezden gelmesi, gerçeği değiştirmeyecektir!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre OHAL'in ilan edildiği günden bu yana 1963 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu cinayetlerde yaşamını yitiren işçilerden 113'ü kadın,51'i çocuk ve 74'ü göçmenlerden oluşuyor.

Bu dönem,5 grevin yasaklanması,50'den az işçisi olan işyerlerinde uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğunun 2020'ye ertelenmesi, patronlar lehine ve işçiler aleyhine devam eden, iş cinayetleri rejimini kurumsallaştıran bir saldırı süreci olarak devam ediyor, denildi raporda.

Kimsenin sesi çıkmıyor.

'Midye gibisin kardeşim,
midye gibi kapalı, rahat.
Ve sönmüş bir yanardağ ağzı gibi korkunçsun, kardeşim. '

Öte yandan, dünya genelinde 181 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 2017 Küresel Haklar Endeksi yayımlandı. Dünya genelinde işçilere yönelik şiddet ve baskıların arttığı, pek çok ülkede şirketlerin çıkarlarının işçi haklarından üstün tutulduğunun belirtildiği raporda, Türkiye, 'hakların güvence altında olmadığı ülkeler' kategorisinde ve işçi hakları konusunda en kötü 10 ülke arasında bulunuyor.

Örgütsüzlük, cehalet ve yanlış şartlandırılmış tevekkülün sonucu bu!

'Koyun gibisin kardeşim,
Dünyanın en tuhaf mahlukusun yani,

Kabahatin çoğu senin, canım kardeşim!..'