Olgun olmak hem kendimiz için hem de başkaları için kullandığımız ''olgun insan'' tanımlaması, gün içerisinde defalarca kullandığımız bir yakıştırma, beklentidir. Peki, hiç düşündünüz mü olgun insan kimdir? Olgun insan tanımları nelerdir? Belirli özellikleri dışında olgun insan öznel bir yapıdır. Nietzsche şöyle der; ''Olgun insanlar, en derine kök salmak zorundadır. Güçlü fırtınalara dayanmak zorundadır. İhanetlere ve soytarılara alışmak zorundadır.'' Olgun insan olmak için yaşam size her türlü zorluğu sunmaktadır. Bu sebeple yaşanılan her türlü zorluk benimsenmelidir. Hayatın karşımıza çıkardığı zorluklar sayesinde kendimizi tanıyabilmekteyiz. Bu zorluklara karşı nasıl bir tavır aldığımız ya da alacağımız tamamen insanın olgunluk seviyesi ile ilgilidir. Peki, kimdir bu olgun insan?

Olgun insan öncelikle kendisiyle barışık insandır. Kendisiyle barışık olan insanlar yetersizliklerini, gücünü, zaaflarını, yeteneklerini bilen ve tüm bunlara göre kendi hayat çerçevesini çizen insanlardır. İç denetimi olan insanlar duygularını önemser ve duygularına sahip çıkarlar. Duygularını yok saymadan ama kontrol ederek yaşamayı bilen insanların en büyük özelliği çevrelerine verdiği güvendir. Olgun insan duygu, düşünce ve eylem dengesini kurmuş insandır. Hırslarına yenik düşmeden yaşayabilmek zanaat gerektiren bir yaşamdır. Duygu, düşünce, eylem dengesini kurmak insanın bu hayatta güçlü bir iç görü kazanmasının en büyük şartıdır. Olgun insan öncelikle kendinden sorumludur. Kendini geliştirmek, tanımlamak ve anlamak ile meşgul olmalıdır. Başkalarının olgunluğunu tartışacak vakti yoktur. Olgun insanın hedefleri ve hedeflerine ulaşmak için çabaladığı planları vardır. Olgun insanların, yıkıcı değil yapıcı bir yönü vardır. Bu sayede hayata bütüncül bakabilmeyi öğrenmiştir.

Tüm bunlar gösteriyor ki; olgunluğun yaş ile değil yaşantılarla ilgisi vardır. Yani, olgun insan olabilmenin en büyük yolu tecrübe edinmektir.