Samsun'da 'Deaflympics 2017 İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları'nın yapılması kararlaştırılmıştı. İhtiyaç analizine göre belirlenen spor tesislerinin temeli peş peşe atılıyordu. Samsun halkı temeli atılan spor tesislerini biliyor ancak olimpiyatların pek farkında değildi.

Tesisler bir yandan yapılmaya devam ederken Olimpiyat Organizasyon Kurulu oluşmuş, yerelde olimpiyat boyunca görev alacak yetkililerin atamasını yapmıştı.

Toplantılar, planlamalar ve ülkemizde devam eden diğer oyunlara katılarak tecrübe edinimi çalışmaları derken olimpiyat öncesi hazırlıkları yerinde görebilmek adına 2016 yılında ICSD (Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi, 106 üye ülkesi bulunuyor) Delegasyon Toplantısı yapıldı Samsun'da. Amerika delegasyonun başını çektiği bir grup oyunların Samsun'da yapılması kararının iptal edilerek başka bir ülkede yapılması konusunda ciddi bir kulis faaliyeti yürütüyordu. Olimpiyat Organizasyon Kurulu ve Koordinatörlük yürütülen kulis faaliyetlerini biliyor ve stratejisini ona göre planlıyordu. Şehri yönetenler ve Kurul çok iyi bir iş çıkarıp Delegasyon Toplantısı sonucu katılımcıların büyük bir bölümünün 'Olimpiyatların Samsun'da yapılabileceği' yönünde düşünceyi ifade etmelerini sağlamıştı.

Son Delegasyon Toplantısı öncesi tesislerin oyunlara yetiştirilmesi için çaba harcanırken Samsun'un olimpiyatlara hazırlanması konusunda başta Samsun Valiliğimiz olmak üzere, Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyelerimiz yoğun çaba harcıyordu. Belirtmeden geçemeyeceğim; yabancı dillerde tanıtım/menü hazırlıkları yapan, gelen misafirlerin potansiyel taleplerine göre ürün tedariki arayışına giren, bünyesinde tercüman istihdam etmeye çalışan esnafımızın çalışmalarını da belirtmeden geçmeyelim.

Derken son ICSD Delegasyon Toplantısı günü geldi çattı. Gelişmişler rahat durmuyor, oyunların iptal edilmesi konusunda kulis çalışmalarını sürdürüyorlardı. Bu kez bu çalışmanın başını İngiltere Delegasyonu çekiyordu. Yine kurul ve Samsunumuzu yönetenler elele verdi, kulis çalışmalarını boşa çıkarmayı başardı.

Artık Deaflympics 2017 İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları'nın Samsun'da yapılması için hiçbir engel kalmamıştı. Şehir kolektif bir çalışmaya girdi. Kurul 7/24 çalışıyordu. Tüm planlar gözden geçiriliyor, risk senaryoları ve alternatif yol haritaları oluşturuluyordu.

Derken 1 Temmuz'da olimpiyatlara katılacak olan ilk ülke olarak Rusya Samsun'a geldi. Geliş süreci 18 Temmuz'a kadar yoğun bir şekilde devam etti. Kolay değil oyunların tarihinde ve ülkemizde katılımcı rekoru kırılıyor, 97 ülke Samsun'a akın ediyordu. Planlarımız son dakika gelişmeleri, ülkelerin özel talepleri nedeniyle sürekli revize ediliyor, sahaya düzenli aktarılıyordu. Planlama artık öyle bir hal almıştı ki, altı ay öncesi yaptığımız planlar bir kenara bırakılmış, günlük planlamaya geçilmişti. Gece yarısında bitirilen günlük planlamalar sahada görev yapan görevli ve gönüllülere onlar uyurken yataklarında teslim ediliyordu.

Görevli ve gönüllüler elele vermiş, Samsun'un bir dünya kenti olduğunu ispatlamak için çaba sarf ediyordu. Antrenmanlar, açılış törenleri, müsabakalar ve derken kapanış. 97 ülke Samsun'u konuşuyor, sosyal medyada milyonlarca Samsun paylaşımı yapılıyordu.

Ülkelerin antrenman ve müsabaka trafiğine göre oluşturulmuş Samsun doğa, tarih ve kültür turları Büyükşehir ve TURSAB Samsun Şubesi tarafından ayrı ayrı düzenleniyor, misafir ülkelere Samsun tanıtımı yapılıyordu. 97 ülkede Samsun'un tanıtımını yapmaya kalksak uzmanlar bunun maliyetini çok iyi bilirler, tarihi bir fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorduk.

Eksikler, aksaklıklar elbette oluyor ancak ekiplerimizin samimi yaklaşımı ve pratik çözümleri karşısında ülkelerin memnuniyet seviyeleri zirve yapıyordu.

Ve hepimiz, Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Başkanı Dr. Valery Rukhledev'in yapacağı basın toplantısına kilitlenmiştik. Rukhledev basın toplantısında 'Özellikle güvenlik konusunda mükemmel bir organizasyon oldu. Tüm görevliler emniyetten ulaşıma, konaklamadan tercümanlık hizmetine kadar katılımcılara çok yardımcı oldu. Ben Samsun'daki bu organizasyonun başarı oranının yüzde 99,5 olduğunu düşünüyorum" deyip Samsun'daki oyunların tarihin en iyi Deaflympics'i olup olmadığı sorulduğunda ise 'Melbourne 2005'e katılmıştım. Çok iyi bir Deaflympics'ti. Orada, daha iyi bir Deaflympics'in yapılamayacağını düşündüm. Sonra Taipei 2009'da daha iyisi yapıldı. Yine çok şaşırdım ve 'Bundan daha iyisi olmaz' diye düşündüm. Ama Deaflympics Samsun 2017 çıtayı bir kez daha yükseltmeyi başardı. Teknoloji, bilgi akışı, tesisler ve birçok açıdan baktığımızda, tarihin en iyi Deaflympics'ini Türkiye'nin düzenlediğini söyleyebilirim" diye cevap verince yorgun, uykusuz suratlarımıza bir tebessüm, neşe gelmişti.

4 Ağustos sabahı şehrimizde kalan son katılımcı olan Kenya kafilesini de uğurladıktan sonra saha çalışmalarımız bitmişti.

Mutfakta yer aldığımdan ne açılış törenini ne de kapanış törenini izleyebildim. Bir tek Futbol Milli Takımımızın şampiyonluk maçını seyredebildim. Ancak şunu net gördüm: Samsun isterse yapar, Samsun bir dünya kentidir.

Cambaza bakmayı bir kenara bırakıp işimize odaklanabilsek, senkron olabilsek inanın üstesinden gelemeyeceğimiz iş yok.