Ajandamda kayıtlı fakat gecikmiş bir ziyareti gerçekleştirdim Bafra Organize Sanayi Bölgesi'ne.

Ziyaretimin amacı, bu yılın başlarında üretime geçen Fabio Körük Fabrikası'nı ziyaret etmekti. Samsun Muşta doğumlu Mustafa Bacakcı'nın sahip olduğu 'Fabio Hava Süspansiyon Sistemleri ve Yedek Parça San. Ve Tic. A.Ş.' firması Bafra OSB'ye 2016 yılında yatırım kararı almıştı, gelişmeleri basından takip ediyordum.

İşin doğrusu bu kadar kısa sürede yatırımı tamamlayıp üretime geçeceklerini beklemiyordum.

2017 yılının başlarında Bafra OSB'de üretime geçti Fabio.

Bafra OSB'de 240 çalışana ulaşan Fabio yetkilileri, sırada ikinci etap yatırımın olduğunu, 8.500m2 ilave kapalı alan ve 200 ilave istihdama ulaşacaklarını söyledi. Üçüncü etapta ise 4.500m2 ilave kapalı alan ve 100 ek istihdam planladıklarını paylaştı.

Binek , Ticari (Kamyonet , Kamyon , Ağır Vasıta) Araçlar ve Endüstriyel Körük imalatı yapmakta olan Fabio'nun ürün gamında 1.500 çeşit ürün bulunmakta ve yıllık 1.500.000 adet üretim kapasitesine erişmiş durumda. Üretiminin %95'ini dünya geneli 128 ülkeye ihraç eden firmanın artan ArGe yatırımlarıyla OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) hedefinde emin adımlarla ilerlediğini görebilmek zor değil.

Firma, ihtiyacı olan Makine, Kalıp , Metal ,Tel ve Takoz üretimini bünyesindeyapabilecek teknik yeterliliğe gelmiş durumda. Üretimin tamamını Bafra OSB'ye konuşlandırarak Bursa'da sadece ArGe merkezini bırakmayı hedefleyen firmanın Bafra üretim tesislerinde çalışan personelinin büyük bir bölümü Bafralı. Personelini düzenlediği işbaşı eğitimleri ile önce meslek sahibi sonra iş sahibi yapan firma şirket merkezini de Bafra'ya getirmeyi planlıyor.

Bafra OSB'ye gerçekleştirdiği 25 milyon dolarlık yatırım ve 240 istihdam ile Samsun ekonomisine katkı koyan Fabio'nun ihraç ettiği ürünlerin kilogram fiyatı yaklaşık olarak 60 USD/Kg. Ülkemizin 2016 yılı ihraç edilen ürünlerin ortalama kilogram fiyatının 1,39 USD/Kg olduğunu hatırlarsak Fabio'nun Samsun ekonomisine sadece istihdam sağlamadığını, ürün/teknoloji denklemine pozitif katkı yaptığını net bir şekilde ifade edebiliriz. Elbette şirket merkezinin Samsun'a gelmesi durumunda yaklaşık yıllık 15 milyon USD ihracat tutarının da Samsun ihracatına ekleneceğini unutmamak gerek.

Hoşgeldin Fabio, iyi ki geldin Fabio.

Biliyorum ki Samsun'un ihtiyacı olan Endüstriyel Üretim Kültürü'ne katkı koyacaksın, yarattığın katma değerle ekonomimizi tetikleyeceksin.

Logolarla uğraşmak yerine üretmek, katma değeri yüksek ürünlere yönelerek teknoloji yoğun üretime geçebilmek ve üretenleri desteklemek zorundayız!..

'Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.' Gazi Mustafa Atatürk

Sağlıcakla