Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye'nin 2023 hedeflerini tekrarlayarak 'gece gündüz çalışmamız lazım' demiş. Güzel ama gerçekleşmeyeceği artık neredeyse kesinlik kazanmış hedefler: Fert başına 20 bin dolar gelir ve yılda 500 milyar dolarlık ihracat! On yıldır orta gelir sarmalında bocalıyoruz. İhracat rakamı da bir türlü 150 milyar dolar barajını adam akıllı geçmiş değil.

Sayın Başkan, Türkiye'nin hedefini tekrarlarken niyeyse Samsun konusunda konulan ve paydaşları arasında kendilerinin de bulunduğu hedeflerden hiç bahsetmemiş! Kendilerini ve Samsunlu olarak bizleri o hedefler ülkenin genel hedeflerinden daha fazla, en azından ülkenin genel hedefleri kadar yakından ilgilendiriyor. Söz gelimi, 2015, 2019 ve 2023 için belirlenen ve açıklanan ihracat hedefinin neresindeyiz? Yine söz gelimi, Samsun'un dünya kentleri arasına girme söylemlerinden vazgeçtik Türkiye'nin ilk 10 kenti arasına girme iddiası, hangi durumda? En son 2011'de yapılan ve bizim 33'üncü sıraya düştüğümüz sosyo-ekonomik kalkınmışlık araştırması, bir daha yapıldı mı acaba? Yapıldıysa kaçıncı sıradayız?

İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen de 'alınan tedbirler sayesinde eğitimde iyiye gittiğimizi' söylemiş. Gerekçesi de TEOG'da aldığımız puan ortalamasının geçen yıla göre 25 puan kadar artmış olması. Ortalamanın artması iyi de sıralamadan ne haber? Bizim puan artarken diğerlerinin puanı da arttıysa ne diyeceğiz? Açıklama ya hiç yapılmamalı ya da bütün unsurlarını kapsayacak ve halkı yanlış düşüncelere sevk etmeyecek bir tarzda yapılmalı. Sayın Müdür eğitimci kimliği ile 'efradını cami ağyarını mani' ifadesini bilirler. Umarım öyle dört başı mamur bir açıklama yaparlar ve o açıklama sonunda hep beraber sevinir, kendisini de başarılarından ötürü yürekten kutlarız.

Sultan II. Murat'ın geleceğin İstanbul Fatihi olacak olan oğlu Şehzade Mehmet'e nasihati meşhurdur. Uzundur, kitap haline gelmiştir ama iki cümlelik bir bölümü var ki hepsinden aladır ve her kulağa küpe olacak cinstendir: 'Oğul, kimseyi kandırma ama kendini hiç kandırma. Kişioğlunun kendisine yapacağı en büyük kötülük kendisini kandırmasıdır…'

Sorun, heyecanların zaman zaman aklın önüne geçmesi, onu baskılaması ve olabileceğin değil de olması hayal edilenin dile gelmesinde, getirilmesindedir. Zaman çabuk geçiyor ve insan hafızası unutmak hastalığıyla malul olsa da gün geliyor gerçekleşmeyen her vaat, insanın karşısına çıkıyor. İşin asıl kötü tarafı toplumun hedeflere ve vaatlere olan güveninin sarsılmasıdır. Gerçekleşmeyeceği biline biline ilan edilen hedefler, ilk başta kitlelere heyecan verse de bir süre o heyecanın yerini büyük bir hayal kırıklığı ve oradan beslenen inanma zorluğu alıyor.

Sayın Vali Osman Kaymak, basınla ilk tanışma toplantısında 'Samsun'u ortak akılla idare edeceğiz' demişti. Ortak aklın belirleyeceği gerçekçi hedeflere ortak bir inançla yürüdüğümüz taktirde çok daha başarılı olacağımızı ve üst sıralara daha kısa zamanda daha sağlıklı bir şekilde çıkacağımızı düşünüyorum.